İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Raylı Sistem Yatırımları” kapsamında Tuzla’da 3 raylı sistem hattı ve 1 havaray hattı kurulacağını söyledi.
Başkan Topbaş’ın açıklamasına göre; Halkalı – Gebze Marmaray Yüzeysel Metro Hattı 2016’da, Kaynarca – Tuzla Tersane Metro Hattı 2017’de, Sabiha Gökçen Havalimanı – Tuzla (O.S.B.) Raylı Sistem Hattı ve Sabiha Gökçen Havalimanı – Formula Havaray Hattı 2019 sonrasında hizmete girecek.
“Her Yerde Metro, Her Yere Metro” sloganıyla çalışmalarını yürüten Başkan Topbaş, Haliç Kongre Merkezi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Raylı Sistem Yatırımları” ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.
Daha hızlı, konforlu ve güvenli toplu ulaşım için 9 yıldır aralıksız çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul rayına oturacak dedik, metro yatırımlarına hız verdik. Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük metro yatırımını gerçekleştirdik” diye konuştu.
Göreve geldikleri günden bugüne 263 kavşak ve yol yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş, yeni metro hatları ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Kadıköy – Kartal Metro Hattı’nı 2012’de hizmete aldık, şimdi Tuzla’ya kadar uzatıyoruz. Otogar – Bağcılar Kirazlı – Başakşehir – Olimpiyatköy Metro Hattı hizmette…
Taksim’i Yenikapı’ya bağlayan Haliç Metro Geçiş Köprüsü, bu yıl ulaşım sistemine entegre oluyor. Üsküdar – Ümraniye – Çekmeköy – Sancaktepe Metro Hattı’nı rekor sürede tamamlayıp, 2015’te açıyoruz. Mecidiyeköy – Kağıthane – Alibeyköy – Mahmutbey Metro Hattı’nın temelini bu yıl atıyor, 2017 yılında hizmete sunuyoruz.”
2013 ÇOK ÖNEMLİ BİR YIL…
Başkan Kadir Topbaş, Marmaray ile Yenikapı Transfer Merkezi ve Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün 2013 yılı itibariyle tamamlanacağını ve bundan dolayı 2013’ün çok önemli bir yıl olduğunun altını çizerek; “Metro, metrobüs, tramvay ve deniz hatları, kesintisiz ulaşım için buluşuyor” dedi.
“VAAD DEĞİL, İŞ YAPIYORUZ…”
“Vaad değil iş yapıyoruz” diyen Başkan Kadir Topbaş; “2004’te göreve başlarken, önce ulaşım master planını hazırlamak suretiyle bu kentin geleceğini tasarladık” diye konuştu. Başkan Topbaş, sözlerine şöyle devam etti:
“TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI SOSYALLEŞME YERLERİDİR…”
“İstanbul’un herhangi bir noktasındaki bir insanımızın bu kentte yaşamını kolaylaştırma adına adımlar atmaya çalıştık. Bir şehrin medeniyet ölçüsü, o şehirde yaşayan insanların toplu taşım araçlarını kullanım oranına bağlıdır. Bireysel araçlar yerine toplu taşım kullanıyorsa, o şehir medenidir. Bir başka boyutta baktığımızda da, toplu taşıma araçları sosyalleşme yerleridir.”
“İSTANBUL BİR ÜLKE…”
Başkan Topbaş, İstanbul’un birçok Avrupa ülkesinden büyük olduğunu hatırlatarak; “Bütçemizin büyük bir bölümünü, yani yüzde 55’ini ulaşıma yatırdık. Otobüslerimizi yeniliyoruz. Metrobüs hattı – geçici olarak bir çözüm anlamında kurduğumuz sistem – hizmet veriyor. Diyoruz ki, bu kente esas metro ile sistem daha doğru olacaktır. Tarih ve çevre, metro ile kurtulur” diye konuştu.