“Diyabeti Durduralım” projesi çerçevesinde, Şile’de Türkiye’nin en büyük Diyabet Eğitim Kampı’nın açılması için büyük çaba sarf eden Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından teşekkür plaketi ile onurlandırıldı.
31 Mart Perşembe günü, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törende plaketini alan Başkan Tabakoğlu; “Diyabet konusunda son derece duyarlıyız. Bir doğal yaşam alanı olan Şile’de, ülkemizin en büyük Diyabet Eğitim ve Aktivite Kampı’nın açılacak olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bu konuda Türkiye Diyabet Vakfı ile ortak çalışıyoruz. Vakfa tahsisi yapılan arazi üzerine yapılacak olan tesis, Şile’nin aynı zamanda sağlık turizminde de var olduğunu gösteriyor. Diyabet Vakfı’nın bizleri bu ödüle uygun görmesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bizatihi ödülü kendisinin takdim etmesini, Şile ve şahsım adına bir onur olarak kabul ediyorum” şeklinde görüşlerini ifade etti.
Ayrıca Başkan Tabakoğlu, kampın inşasında Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi ölçüde destekleri olacağını ifade ederek, sürece destek olacak tüm hayırseverlere de teşekkürlerini arz etti.
50 dönümlük bir alan üzerine inşa edilmesi planlanan Şile Diyabet Eğitim Kampı’nda; sosyal tesisler, idari binalar, seminer ve toplantı salonları olması öngörülüyor. Tatil köyü konseptinde tasarlanan eğitim kampının 3745 m2’lik bölümü havuz, açık hava tiyatrosu ve sosyal donatılardan oluşacak. Proje toplu 6 blok olarak inşa edilecek.
DİYABET NEDİR?
Diyabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).
Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır. Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.
Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.
DİYABET VERİLERİ…
Verilere göre, Türkiye’de diyabetin artış hızı % 6,7; bu, diyabetli popülasyonun 10-11 yılda ikiye katlanması anlamına geliyor. Diyabet, ölüme neden olan ilk 10 hastalık arasında 8. sırada yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, diyabet her yıl küresel ölçekte gerçekleşen tüm ölümlerin % 5’inin nedenini oluşturuyor. Veriler, diyabeti olan insanların % 80’inin düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadıklarını ve bunların büyük çoğunluğunun yaşlı (65+) değil, orta yaş (45-64) grubundakiler olduğunu gösteriyor. DSÖ tahminlerine göre, acil önlemler alınmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artması bekleniyor.
Diyabetin yükselen tehdit olmasının önlenmesinde tüm insanların bu alanda bilgilendirilmelerinin büyük önem taşıdığı belirtiliyor.