“Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi” imzalandı. Ortaköy’de bulunan AB Genel Sekreterliği Ofisi’nde düzenlenen imza törenine, İngiltere Büyükelçisi de katıldı.
Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği’nin de katılım gösterdiği törende konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bu imza töreninin yeni bir başlangıç olduğunu ifade ederek; “Bu proje ile yakılan meşale Anadolu’muzu, Türkiye’mizi aydınlatmaya başlayacaktır” dedi. AB’ye katılım sürecini, İstanbul ve Ankara’nın beş yıldızlı otellerinde tartışma süreci olmaktan çıkardıklarını ifade eden Bağış, sürecin 81 ilde hissedilmesi için çalıştıklarını söyledi.
“Yerel basın, sorumluluğunu yerine getirecektir…”
Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkanların bulunduğunu kaydeden Devlet Bakanı Egemen Bağış, şöyle konuştu: “Bize karşı çıkanlar var diye, milletimizi çağdaş standartlardan mahrum bırakmayacağız. ‘AB süreci yerelde başlar’ dedik. Anadolu medyası; İstiklal Savaşı’ndaki kahramanlığı, İstikbal sürecinde de, AB sürecinde de gösterecektir. AB sürecini biz, iktidar olsun, muhalefet olsun, seçim malzemesi yapmıyoruz. Lütfen Almanya, İngiltere, Fransa seçimlerinde de malzeme yapılmasın.”
“Yerel basına büyük sorumluluk düşüyor…”
Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinin daha iyi anlaşılması için, en önemli aktörlerden biri olan yerel basınla bu projeyi yürüteceklerini söyleyen AB Genel Sekreteri Büyükelçi Haluk Ilıcak da; “Yerel medyanın, kamuoyunun gündemini belirlemekte etkisi önemlidir. Halka en yakın medya kuruluşları olan yerel medya tarafından, halkın AB’ye ilişkin güvenilir bilgilerle donatılması büyük önem taşımaktadır” dedi.
“Sürecin canlı tutulması önemli…”
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway ise, Türkiye’nin AB üyeliğinin hem Türkiye’nin, hem de birliğin nihai çıkarlarına büyük katkısı olacağının altını çizdi. Büyükelçi; “Herkesin AB’den ve bununla ilgili konulardan sıkıldığı malum… İnsanların ilk heyecanları kalmadı. Bunun için, bu ilgiyi canlı tutabilmek için medyaya büyük görev düşüyor. AB’nin Türkiye için ne kadar önemli olduğunun sürekli hatırlatılması şart. Bu proje, medyanın bilincini artıracak ve medyanın konuya ilgisini, İstanbul ve Ankara sınırlarının dışına çıkaracak. Dolayısıyla, yerel medyanın bu sürece dâhil edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Avrupalı meslektaşları ile buluşacaklar…
AB Genel Sekreteri Büyükelçi Haluk Ilıcak ile İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway arasında mutabakatın imzalanması ile resmiyet kazanan anlaşmaya göre, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini daha yakından takip edebilmesi ve sürece dâhil olması hedefleniyor. Ülke çapında gazete, televizyon, dergi, radyo, internet olmak üzere, tüm yerel medya mensuplarını kapsayan proje çerçevesinde, 10 ilde bilgilendirme seminerleri düzenlenecek. Bu seminerlere bölgedeki yerel basın mensuplarının katılması sağlanacak.
Yerel basın yeniden canlanacak…
Toplantıya 40 üyesi ile adeta çıkarma yapan AYGAD Başkanı Hakan Manici, yerel basının yeniden canlanacak olmasından mutlu olduklarını söyledi. Başkanı olduğu derneği, arkadaşları ile birlikte bu amaçla kurduklarını söyleyen Manici; “Biz hazırladığımız ‘Hoşgörü Gecesi’nde, yerel medyanın Kurtuluş Savaşı’ndaki rolüne değinmiştik. Bugün burada Bakanımız da aynı önemin altını çizdi. Kurtuluş Savaşı’ndaki bu rolü, bugün yerel medya AB sürecinde de üstlenecektir” diye konuştu.