Türkiye’nin yerli kaynaklarla inşa edilen ilk araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara, denizde çeşitli bilimsel araştırmalar yapmak üzere düzenlenen görkemli bir törenle denize bırakıldı.
Tuzla Tersanesi’nde gerçekleştirilen törene; Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, gemi inşaatı sektörü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin sahip olduğu imkânları iyi değerlendiremediğini belirterek; “Biz, ne yazık ki denizcilik konusunda sahip olduğumuz potansiyeli yıllarca tam olarak değerlendiremedik. Bunu kabul edersek, iş yapması daha kolay olur” dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, yaptığı konuşmada her alanda daha çok bilgi üretilmesi gerektiğinin altını çizerek; “Türkiye, önemli deniz potansiyeli olan bir ülke… Kalkınmamızda ve gelişmemizde, bu bizim için bir değer… Gerek su ürünleri, gerek madencilik, gerek ulaştırma gibi çok çeşitli bakımlardan denizlerimizi çok daha fazla değerlendirmemiz ve buradan katma değer üretmemiz gerekiyor. Fakat her alanda olduğu gibi, denizcilik alanındaki potansiyelimizin de harekete geçmesi, daha fazla bilgi üretmemize bağlı” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Ergün, Bakan Yılmaz ve Vali Mutlu’ya, çalışmaları ve katılımlarından dolayı plaket takdim edildi. Plaket verilmesinin ardından, Bakanlar Nihat Ergün ve Cevdet Yılmaz ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun kırmızı kurdeleyi kesmesiyle gemi denize indirildi.
TÜBİTAK’ın ihtiyaçları doğrultusunda inşa edilen TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, 41.2 metre boy ve 9.5 metre genişliğine sahip… 500 gross ton ağırlığındaki gemi, Mayıs 2013’te hizmete girecek.
TÜBİTAK Marmara, bilimsel oşinografi çalışmalarda kullanılmak üzere gelişmiş ölçüm cihaz sistemleri ile donatılacak. Su altı çalışmalarında kullanılmak üzere, ıslak ve kuru laboratuvarlar ile bilgisayar odası hazır hale getirilecek.
3 bin metre derinliğe inecek teknik kapasiteye sahip olacak gemi, 11 bilim insanı ve 12 mürettebatla faaliyet gösterecek.