Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda ülkemizin yetiştirdiği en ünlü illüstrasyon sanatçısı Prof. Dr. Nazan Erkmen, son sergisini Kadıköy Altıyol’daki Tatbiki Sanat Galerisi’nde açtı.
30 Nisan’a kadar sürecek serginin açılışına çok sayıda davetli katıldı. Adeta 70’li yılların Tatbiki mezuniyet günlerini hatırlatan sergi açılışında, eski Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun mezunları vardı.
Nazan Erkmen’in, içinde bulunduğumuz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle “Umutlar Yeşerirken” adını verdiği sergiyi, yarının umutları olan çocuklarımıza ithaf ettiği, açılış sırasında açıklandı.
“Nitelikli resimlerin, çocuk yaşamında önemli rolü olacağına inanıyorum…”
Sanat eğitiminin ve sanatı sevdirmenin, yaratıcı bir toplumda estetik bilincine sahip kuşakların yetişmesinde ve yaşamın zenginleşmesinde çok önemli rolü olduğunu belirten Nazan Erkmen, resimlediği kitaplarda “nitelikli” resimlerin çocuğun yaşamında önemli rolü olacağını, hatta yaşamı ve insanları sevdirecek kadar etkili olabileceğini, sanat eğitimine olumlu bir bakış açısı getireceğini düşünerek, şimdiye kadar gerçekleştirdiği çalışmalarına büyük bir itina göstermiş olması ile biliniyor.
1945 yılında Balıkesir’de doğdu. Lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde tamamladı. 1982’de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Grafik Bölümü’nden mezun oldu.
1991’de Yüksek Lisans, 1994’da Sanatta Yeterlilik eğitimini tamamladı. 1994’de Yrd. Doçent, 1996’da Doçent, 2001’de Profesör ünvanı aldı. 1998-2006 yılları arasında Dekan yardımcısı olarak çalıştı. 2006’da Dekan olarak atandı. 2009’da ikinci defa seçimle dekanlık görevine atandı. 26 ulusal, 24 uluslararası sergiye katıldı. 13 kişisel sergi açtı. 14 ulusal, 4 uluslararası ödül sahibidir.
Çocuklar ve büyükler için 80’in üstünde kitaplar resimledi. Bunun yanı sıra sayısız kitap kapağı, afiş, aktüel ve kültürel dergi illüstrasyonları yayımlandı. 1998 ve 2000’de Japonya ve Britislava “Selected Worlds Illustrators Biennali” (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Biennali)’ne seçildi. Posta Genel Müdürlüğü tarafından basılmış 3 set uluslararası intercept pulları (masallar) ve iki adet “Atatürk ve Çocuk” pulu basıldı. Yayımlanmış olan pek çok makale ve konferansı bulunmaktadır.
Eserleri, Japonya Hiroko Mori ve Stasys Müzesi, Alanya Belediye Reisliği, Adana Müzesi, Mersin Üniversitesi ve çeşitli özel koleksiyonlarında bulunmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında kitap resimleme ödülleri de alan Erkmen, açtığı kişisel sergilerle Türkiye’yi başarıyla temsil etti.
2008 yılında Türkiye’den illüstratör olarak “Hans Christian Andersen” adayı olarak gösterildi. Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türk illüstrasyon sanatını tarihsel belgelerle yabancılara tanıttı. Afiş ve dünya masalları, resimleme dalı yarışmalarında pek çok ödül kazandı.
Ülkemizde olduğu kadar, yurtdışındaki başarıları ile de tanınan ve Doğu Avrupa İllüstrasyon Biennali’nde aldığı ödül ile “Seçilmiş Dünya İllüstratörleri” arasında yer alan Nazan Erkmen’in, son resimlediği kitaplar arasında Doğan Egmonds tarafından yayımlanan Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare kitapları yer almaktadır.
İllüstratörler Derneği, Upsd, Çocuk Edebiyatı Araştırma Derneği, Görsav Görsel Sanatlar Vakfı, Kadın Eserleri Kütüphanesi genel kurulu üyesidir. Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, Grafik Bölümü Başkanı ve öğretim üyesidir.
Yalnızcıklar da vardı…
Serginin açılışına, Reha ve Perincan Yalnızcık ikilisi de katıldı. Yalnızcıklar, baba – kız olarak geçtiğimiz yıl aynı galeride 23 Nisan için sergi açmıştı…
Hatıra fotoğrafı Canan Toprakkaya’dan…
Neredeyse karenin tamamını oluşturan Tatbiki’lileri, Kadıköy Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya görüntüledi…