Çocuk ve Genç Psikiyatristi Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman, BUSADER İstanbul’un katkılarıyla Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde “Sınav Kaygısı ve Aileler” konulu bir seminer gerçekleştirdi. “Hayata Tutunuyoruz” sloganıyla duyurulan etkinlikte, sınav kaygısı ile başa çıkma yöntemleri konuşuldu.


Üniversite sınavının yaklaşmaya başlamasıyla öğrenciler ve velilerde sınav stresi ve heyecanı artmaya başladı. Konuya dair Ataşehir’de ücretsiz bir seminer gerçekleştiren Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman; sınav kaygısının belirtileri ve etkilerinin yanı sıra başa çıkma yöntemlerini anlattı.
BESLENME VE UYKUYA DİKKAT EDİLMELİ!
Arman seminerde şunları aktardı: “Düşünce ve inançları sorgulamak (gerçekçi olmayan düşünme alışkanlıklarını farklı bir gözle yeniden değerlendirmek,) nefes alma egzersizleri, gevşeme egzersizleri, kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmak, düşünceleri durdurma tekniği, dikkatini başka noktalara odaklama tekniği kullanılabilecek başa çıkma yollarıdır. Sınav öncesinde çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışmak gerekir. Zamanı iyi kullanılmalıdır. Beslenme ve uykuya dikkat edilmelidir. Sınava yönelik çalışmaları son güne/geceye bırakmamak önemlidir. Uygun yöntemlerle kaygının azaltılmasını sağlamak gerekir.”
Prof. Dr. Ayşe Arman sınav esnasında yapılması gerekenlere dair ise şunları söyledi:” Olumsuz otomatik düşüncelere karşı alternatif açıklamalar getirme, kontrolün kendisinde olduğunu hatırlatma, yanıtlayabileceği sorulardan başlama, kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler kullanma (hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması) sınav esnasında yapılabilecek bazı çalışmalardır.”