Kış yaşıyoruz aslında ama güneş tepede kendisini göstermekten çekinmiyor. “Zaten hep böyleydi”, “Havalar eskisi gibi değil; hey gidi günler eskiden kışı kış, baharı bahar gibi yaşardık” tartışmaları bir yana çiçeklerin bile kafasının karışıp karışmadığını tam olarak bilemiyoruz. Fakat bilinen bir şey var ki, bahar ayları gelip toprak tüm görkemini sergilerken renkleri birbirine karıştırıp Anadolu Yakası sokaklarını canlandıran lale, sümbül, nergis gibi çiçekleri şimdiden toprağa ekip sabırla beklemek gerekiyor. İşte bunun içinn belediyeler kış bile henüz gelmemişken çiçek soğanı alımlarına başladı. Güzel bir İstanbul için en son soğan alımı yapan belediyeler Çekmeköy ve Ümraniye oldu.
Daha renkli sokaklar ve bahçeler için çiçeklere gösterilmesi gereken ilginin nasıl olduğunu; Melis Peyzaj Genel Koordinatörü, Peyzaj Mimarı Gülşen Ayla’dan alacağımız ufak tüyolarla sizlere aktarmak istedim.


Gülşen Ayla - Peyzaj Mimarı
İşte dikeceğiniz soğanlarının dikim esasları, bakımları ve yetiştirmeleri ile ilgili küçük detaylar:
Çiçek soğanlarını teslim aldıktan sonra mutlaka ambalajından çıkarıp, kontrollerinizi yapar yapmaz soğanları toprakla buluşturmanızı öneririz. Dikim esnasına kadar havadar, kuru, serin bir yerde muhafaza ediniz. Ortam sıcaklığı 18 dereceyi geçmemeli, nemli yerlerden uzak tutulmalıdır. Aksi halde çiçek soğanlarında bozulmalar oluşabilir.
Çiçek soğanlarını dikim yapmadan önce toprağı karıştırıp havalandırmanız daha iyi sonuç verecektir. Çiçek soğanları kumlu veya suyu geçirgen topraklarda daha iyi gelişmektedir. Çiçek soğanlarını dikim yaptıktan sonra mutlaka sulayınız.
Çiçek soğanlarına, dikimden sonra ve sonraki dönemlerde kesinlikle suni ya da doğal gübre vermeyiniz. Çiçek soğanlarının gelişim süresi boyunca ihtiyacı olan besinler soğan içerisinde mevcuttur.
Özellikle sümbül ve nergis soğanları bünyesinde su miktarı diğer soğanlı çiçeklere nazaran daha fazladır. Köklenme henüz oluşmadığında çiçek soğanı dondan zarar görebilir.