Yasa dışı yollarla yurtdışına kaçırılan ve Hollanda’da bir müzayedede satışa konulan “El-Hâcc İbrahimzâde Hurşid Beğ Kitabesi”nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, Müzeler Genel Müdürlüğü ve Şile Belediyesi kurumları ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucu anavatanı Türkiye’ye geri getirildi.


ŞİLE BELEDİYE BAŞKANI İLHAN OCAKLI: “KÜLTÜREL MİRASIMIZIN GENÇ KUŞAKLARA AKTARILMASI SAĞLIYORUZ.”
İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde koruma altına alınan kitabeyi inceleyen Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı; konu ile ilgili açıklamasında “İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Dr. Coşkun Yılmaz ile birlikte İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Şile Bozgoca Camii’mize ait ata yadigarı, bu manevi ve tarihi değerdeki kitabeyi inceledik. Bu sürece destek olan başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a ve ülkeler arasındaki hukuki sürecin tamamlanmasında yoğun mesai harcayan Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bozdağ’a teşekkür ediyorum. Türkiye’ye geri kazandırılan bu önemli tarihi mirası İstanbul Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz. Şile’de kültürel mirasımızı genç kuşaklara aktarmak adına kısa bir süre sonra Müze Gezilerine de başlayacağımızın müjdesini şimdiden vermiş olalım.” dedi.


ŞİLE BOZGOCA CAMİ KİTABESİ ARTIK TÜRKİYE’DE
2021 yılı Eylül ayında; Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu’nun ihbarı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılan incelemelerle, Hollanda’da bulunan bir müzayede evinde, bir cami kitabesinin satışa çıkarılacağı tespit edildi. Üzerinde “Şile Kazasının Bozgoca Kariyesinin El Hacı İbrahim Zade Hurşit Bey’in Camii Şerifi Hayratıdır.” yazan kitabenin, ülkemizden yasal yollarla çıkarılmış olmasının mümkün olmadığı tespit edilerek, Hollanda makamlarına eserin bir mimari öğenin tamamlayıcı parçası olduğu ve hiçbir dönem veya koşulda alım satımının yapılmasının olanaksız olduğu Dışişleri Bakanlığı kanalıyla iletildi. İlgili kurumlarca yürütülen hukuk sürecinde Şile Belediyesi’nin sunduğu kanıt ve belgeler ışığında Türkiye’ye iadesi sağlanan ve İstanbul’a getirilen Kitabe, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde koruma altına alındı. Yakın zamanda sergilenecek olan kitabe ziyaretçilerini bekliyor olacak.