Kadıköy’ün ünlü simalarından ressam Şenol Yolozlu’ya Fasıl Meyhanesi’nde rastladık. Ve, rastlar rastlamaz kayıt cihazımızı uzattık:
Son serginizi nerede açtınız?
Nişantaşı’nda Galeri Oda’da açtım. Çok şirin, küçük bir galeri… Paris’te de onun gibi çok galeri var. O galerilerde örneğin bir Picasso görebilirsiniz; bir Matisse görebilirsiniz. Yani galerinin büyük olması önemli değil… Galerinin ne yaptığı önemlidir. Galeri sahibi Fatma Hanım da, “Küçük galeride büyük resimler” dedi.
Ebat olarak mı büyük?
Evet, ben genellikle büyük ebatlarda çalışıyorum.
Çalışmalarınız ne tür?
Konseptlere göre değişiyor tarzım. Bugün okuduğum bir yazıdan herhangi bir sergi çıkartabilirim. Tuval üzerine yağlı boya, kolajlar… Sanatın her türüyle ilgiliyim.
Neleri resmetmekten hoşlanıyorsunuz?
Her gün gördüğümüz, sıradan, alıştığımız şeyleri izleyiciye yabancılaştırarak hiç görmedikleri şekilde göstermeyi seviyorum. Bu şekil olabilir, tuvalin ebadı olabilir, form olabilir… Herşey olabilir. Çok sıradan bir şeyi sanat nesnesine dönüştürebilirim.
Bundan sonraki serginizden bahseder misiniz?
Yeni sergim Taksim’de Tünel çıkışındaki Ziraat Bankası’nın galerisinde olacak. Serginin konseptine henüz karar veremedim, ama şöyle bir cümle belirdi kafamda: “Karşı sanat çalışmaları gibi…” Öyle bir konsept var kafamda. Ben dünyanın üç ayrı noktasında yaşıyorum. Hem İsveç’te yaşıyorum, hem İstanbul’da yaşıyorum, hem de İzmir Özdere’de yaşıyorum. Her üç yerde de büyük atölyelerim var.
Kadıköy’ün sizin resminizde bir ifadesi var mı?
Ben Kadıköylü sayılırım. Aslen Trabzonlu’yum, ama 1968 yılında İstanbul’a geldiğim için buralı sayılırım. O zaman 18 yaşındaydım. 1950 doğumluyum. Babam Ziraat Bankası müdürüydü. O zaman Kadıköy’e yerleştik. 1968’den beri Kadıköy’de yaşadım. Kadıköy’de herkes beni tanır. Gittiğim meyhanelerde benim köşelerim vardır.
Size Fasıl Meyhanesi’nde rastladık. Çok sık burada olduğunuzu da duyduk. Burada neler yapıyorsunuz?
Burada günlük okumalarımı yapıyorum. Burayı biraz da kıraathane gibi kullanıyorum. Yani burası benim kıraat ettiğim bir yer. Kıraat tabii ki okumak anlamında…