Kadıköy’de çok önemli bir yere sahip olan Saint Joseph Fransız Lisesi’nde 02 Haziran tarihi itibariyle “Geçmişin Kayıp Anahtarları” adıyla ilginç bir sergi açıldı.
Sıkça kullanırım “Sanat hayatın yansımasıdır” sözünü… Bu kez yansıma, öğretmen Metin Ergin’in koleksiyonundan sanat için… Bakın, Saint Joseph Fransız Lisesi Öğretmeni Metin Ergin neler anlattı bizlere anahtarlar için:
“Anahtarlar belki de mülkiyetin, özel olanın ya da mahremiyetin insan hayatına girmesiyle tanıştığımız, büyük-küçük ama mutlaka özel olan objeler… Çok erken yaşlarda anahtarlara hep ilgi duymuşumdur. Özetle kapıya ait ne varsa dikkatimi çeker. Sonra sandık, çekmece, dolap, vb. gibi eşyaların anahtarları da ilgimi çekti. Onların hikâyelerini düşünmek bile bana keyif veriyordu.
Günümüzde anahtarlar, ciddi bir antika objesi haline gelmişlerdir. Kapadokya, Harput, Bakü, Balkanlar, hatta Paris açık antika pazarından alınmış örnekler var. Anadolu’dan alınan örneklerin çoğu ise Rum ve Ermeni ustaların elinden çıkmadırlar.
Dişi diye nitelendirilen anahtar türlerinin özellikle rulo haline getirilmiş olanların yapımı ciddi ustalık gerektirdiğinden taklitleri daha az yapılıyor. Bu koleksiyon işine girenlere önerim, satın almadan önce örnekleri incelemeleri ve bilgi sahibi olmalarıdır.”
* * * *
Evet, bugün de kalemimizin ucuna bir eğitimci dostun koleksiyonunun ilgi alanı olan “Geçmişin Kayıp Anahtarları” adlı sergisi takıldı. Sanatçı dostlar ve sanata ilgi duyanlarla paylaşmak istedik.
Hepsi bu, daha ne olsun ki…
Fotoğraflar: Halil Kefal