İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Caddebostan-Tuzla Sahilyolu üzerindeki bazı noktalarda yapılmakta olan büfe ve çay bahçesi inşaatlarına, Bostancı Platformu başta olmak üzere vatandaşlardan tepki yağmaya başladı.
“İşgaller hızla devam ediyor. Yarın çok geç olacak…”
Bostancı Platformu yöneticileri, internet sitelerinde ve kayıtlı bulunan onbinlerce mail adresine gönderdikleri duyuru metninde çağrıda bulunarak; “Çevre dostları ve Kadıköylüler olarak, Sahilyolu’nda bulunan yeşil alanları kurtarmalıyız. İşgaller hızla devam ediyor. Yarın çok geç olacak…” uyarısında bulundular.
Şaşkınbakkal sahilinden başlayıp, Bostancı İDO İskelesi ve Kartal sahiline kadar uzanan alanlar üzerinde yerleştirilmeye çalışılan BELTUR Büfeleri için, şu açıklamalara yer verildi:
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent içinde kalmayan yeşil alanlardan dolayı sahildeki parklara göz dikti. Büyükşehir Belediyesi, büyük zahmet ve emeklerle yapılan Sahilyolu’nu, geri dönüşü mümkün olamayacak sorunlara itemez. Zira, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 11. Maddesinde; ‘Bu kanun hükümlerine göre, kıyıda ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler üzerinde yapılması mümkün olan yapı ve tesislerin yapılabilmesi için, Maliye ve Gümrük Bakanlığı’ndan gerekli iznin alınması zorunludur’ hükmü ve Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 15. maddesinde de; ‘Kıyıda, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler üzerinde yapılacak olan ve bu Yönetmeliğin 13. maddesi ile 14. maddesinin (e) bendinde sayılan yapı ve tesislere yapı ruhsatı verilebilmesi için Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nca gerekli iznin alınması zorunludur’ hükümleri yer almaktadır. Bostancı İDO İskelesi için verilen büfe alanı genişletilerek yaya geçişi engellenmiş ve de sabit bina inşa edilmiştir.”
Belediye tasarrufundaki yerler üzerinde yapılacak tesisler…
“İlgili yasalar, belediyelerin tasarrufundaki kamu malı olarak terkinli yerler üzerinde otobüs durağı, wc, trafo, İGDAŞ kontrol noktaları ve muhtarlık binaları gibi kamu hizmetlerinin görülebilmesi için gerekli tesislere izin verebilir. Ancak bu izin, tarihi ve doğal dokuyu bozmayacak, yaya ile taşıt trafiğini olumsuz yönde etkilemeyecek, yol ve yeşil alanları işgal etmeyecek, yaya kullanım alanlarına taşmayacak, arka tarafta bulunan bina cephelerini kapatmayacak ve binaların girişini engellemeyecek şekilde olması durumunda verilir. Ayrıca, söz konusu yerin karakterini muhafaza etmek şartı ile ilgili kuruluşların görüşü alınarak, İlçe Belediye Encümeni’nin uygun görmesi halinde izin verilir. Ana arter yollar ve meydanlar üzerinde ise, ilgili kuruluşların ve müdürlüklerin görüşü alınmak kaydıyla, Büyükşehir Belediye Encümeni yetkilidir. Bu bilgiler olmasına rağmen, bu özelliklerin uygulanmadığı bellidir” diyen Bostancı Platformu üyeleri; “3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 6. maddesi ile Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 13. ve 14. maddelerinde, kıyılarda ve dolgu alanları üzerinde yapılabilecek yapı ve tesisler ayrıntılı olarak belirlenmiştir” açıklamasında bulunarak, duyarlı vatandaşlardan bu işgal için sorumluluk duygusuyla tepkilerini dile getirmelerini istediler…