Pendik, Gedik Üniversitesi’nin ardından ikinci üniversiteye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı bölgesinde kurulması öngörülen Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne ilişin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Tasarı, Türkiye ile Japonya arasındaki anlaşmaya dayalı olarak kurulacak üniversiteyle birlikte Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Vakfı’nın kurulmasını da düzenliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı bölgesinde 49 yıllığına Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli bulunan ve Milli Savunma Bakanlığı’nın ihtiyacı dışında kalan uygun alana, üniversitenin kurulması için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca izin verilecek.
İKİ ÜLKE ARASINDA GÜÇLÜ BİR İŞBİRLİĞİ OLUŞTURULACAK…
Pendik’te kurulacak üniversite, Türkiye ve Japonya arasındaki stratejik ortaklığı eğitim, kültür, bilim ve teknoloji alanlarında ortaya çıkaracak ve iki ülke arasındaki güçlü işbirliğinin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynayacak. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin akademik derece ve sertifikalarını verecek üniversitenin öğretim dili İngilizce olacak. Müfredatta bulunan derslerin yanı sıra Türkçe ve Japonca seçmeli dil kursları verilecek.
ÜSTÜN NİTELİKLİ UZMAN VE ARAŞTIRMACILAR YETİŞTİRİLECEK…
Türkiye ve Japonya’nın destek ve katkılarıyla hayata geçirilecek üniversite, Türk ve Japon öğrenciler başta olmak üzere tüm dünyadan başarılı gençleri çekebilecek bir mükemmeliyet merkezi olacak. Üniversitenin bilim ve teknoloji alanında üstün nitelikli uzman ve araştırmacılar yetiştirmesi hedefleniyor. Bu amaçla üniversitede Türkiye, Japonya ve üçüncü ülkelerden önde gelen akademisyenlerin görev yapması, öğrenci ve öğretim üyelerinin ileri teknoloji imkânlarından yararlanması ve özel sektörde çok yönlü ve etkin işbirliği yapılması öngörülüyor.
PENDİK, TEKNOLOJİ ŞEHRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR…
Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, üniversitenin Pendik’teki varlığının ilçenin teknoloji şehri niteliği kazanması açısından oldukça önemli olduğunu belirerek, şunları ifade etti: “Bugün Japonya, dünya teknolojisinin lider ülkelerinden biri. Özellikle bilim ve teknoloji konusunda Japon deneyiminin Türkiye’ye aktarılması, Türkiye’deki bilim adamlarının Japon üniversiteleriyle ilişkisinin sağlanması açısından da Türk eğitiminin gelişimine çok ciddi katkı sağlayacak. Bu üniversitenin teknoloji lideri Japonlarla ilişkide önemli bir zemin olacağına inanıyorum.”