Son yıllarda hayli gündemde olan İznik Çinileri’ni özel tasarımlarla canlandırıp, sanatseverler ile buluşturan Nikea İznik Çini, tekrar Bağdat Caddesi’nde döndü.
Bundan 4 yıl önce Kadıköy’ün renkli isimlerinden Fügen Demir tarafından Suadiye Çatalçeşme’de açılan Nikea İznik Çini, geçtiğimiz yıl kiracı olarak bulunduğu mağazanın satılması üzerine geçici olarak Erenköy Ethemefendi Caddesi’ndeki kendi dükkanlarına taşınmıştı. Daha sonra, önceden belirlediği Şaşkınbakkal Noter Sokak girişindeki mağazanın boşalması üzerine buraya taşınan marka, burada meraklılarıyla tekrar buluştu.
Geleneksel ve modern tasarımlar bir arada sunuluyor…
Bu yıl yurtdışında da büyük ilgi görmeye başlayan İznik Çinileri’nden konsept tasarımlar ortaya çıkaran Fügen Demir; “Günümüzde çok az kalmış İznikli ustaların yardımıyla, bölgenin geleneksel anlayışına sadık kalarak modern tasarımlar yaratıyoruz. Bu, hem kullanım kolaylığı, hem de yaygınlık sağlıyor” dedi.
Özgün ürünler ön plana çıkıyor…
Her geçen gün özgün ürünlerin daha belirgin bir biçimde ön plana çıktığını vurgulayan Fügen Demir; “Bütün dünyada Osmanlı İmparatorluğu’nun en nadide sanat ürünleri arasında gösterilen bu özelliğin, sıradan seri üretimlerle değerinin ayaklar altına düşmesine yapım itibarı ile müsaade edemezdim. Bu nedenle burada az, ama son derece özgün el işi ürünler bulunduracağım” diyor.
İznik Çinileri hakkında…
İznik Çinileri’nin 1995 yılında başlayan araştırmalarla yeniden sırları çözülmüş ve 16. yüzyılda Osmanlı’da olduğu gibi, İstanbul’un verdiği siparişleri İznikli çini ustaları geleneksel yöntemlerle yeniden üretmeye başlamışlardır. Günümüzdeki tek yenilik, odun fırını yerine elektrikli fırınların kullanılıyor olmasıdır.
Üretilmesi imkansız olarak literatüre geçen bu çinileri teknolojik olarak incelediğimizde, içersinde yüzde 85 oranında Quartz minerali ve yüzde 15 oranında cam tozu ve kil içerdiği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Üzerindeki sır tabakası, yine Quartz minerali ile atılır ve bu teknik, çinilerin binlerce yıl dayanıklı kalmasını sağlar. Renkler, metal oksitli boyalarla elde edilir.
Sesi absorbe eder, ısı yalıtımını sağlar; mekânları yazın serin, kışın sıcak tutar…
Quartz minerali ile üretilen İznik Çinileri, kullanıldıkları mekânlara farklılıklar katmıştır. Bu özelliklerin birkaçı; sesi absorbe eder, ısı yalıtımını sağlar, mekânları yazın serin, kışın sıcak tutar. Mekânları olduğundan geniş, yüksek ve ferah gösterir. Ortamdaki negatif enerjiyi emer, pozitif enerjiye dönüştürür.
Günümüzde geleneksel ve modern tasarımları bir arada sunan Nikea İznik Çini’nin Bağdat Caddesi, Noter Sokak No:31’de bulunan mağazasını ziyaret ettiğinizde, İznik Çinileri’nin artık her alanda kullanıldığına ve yine antika olma sürecini taşıdığına tanıklık edeceksiniz. İsterseniz sevdiklerinize hediye alıp, onları İznik çinileri ile tanıştırabilirsiniz.
İsterseniz evinizin bir köşesine koleksiyon veya mimari uygulama yaptırabilirsiniz. Kurumsal hediyelerinizi, takılarınızı ve modern farklı tasarımların hepsini bir arada bulabilirsiniz.
Tarihi İznik Çinisi’nin geleneksel yöntemlerle yeniden üretildiği Nikea İznik Çini’de; Fügen Demir tarafından tasarlanan dekoratif aksesuarlar, hediyelik eşya ve takı gibi ürünler sergileniyor…
Daha önce Bağdat Caddesi’nin Çatalçeşme bölgesinde bulunan Nikea İznik Çini’nin yeni mağazası, yine Bağdat Caddesi’nin Şaşkınbakal bölümündeki Noter Sokak girişinde yer alıyor…