Emekli savcı, araştırmacı–yazar Necdet Bayraktaroğlu’nun, Başbakanlık Devlet Arşivleri ve Osmanlı Arşivleri’nde beş yılı aşkın bir zamanda hazırladığı “Tarihimizdeki Muhteşem Mektuplar” adlı kitabı büyük ilgi görüyor.
Eski Kadıköylü emekli savcılarımızdan Necdet Bayraktaroğlu’nun “Tarihimizdeki Muhteşem Mektuplar” adlı kitabını okuduktan sonra, “Neden bugüne kadar böyle bir kitap yazılmadı” diye kocaman bir soru sormak ihtiyacı duyuyorsunuz. Bugün emekli bir askeri savcı ve avukat olan Bayraktaroğlu; “Dünya tarihine yön veren hükümdarların siyasetlerini, adaletini ve kararlılıklarını anlamak, bana göre dünyı anlamaktır diye düşünüyorum” diyor.
Kitabın üzerinde uzun süre çalıştığını dile getiren Necdet Bayraktaroğlu; “Kitapta tarihimizle ilgili hiç bilinmeyen, ya da çok az bilinen pek çok ilginç notlar var. Bu mektuplardan belki de en ilginci, Kanuni Sultan Süleyman’ın dansın yasaklanması için Fransa Kralı Fransuva’ya mektubu” diyor.
Kanuni’nin mektubu, Fransa’da dansı 100 yıl yasaklattı…
Kanuni tarafından yazılan bir mektup ile Fransa’da dansın tam 100 yıl boyunca yasaklandğını anlatan Bayraktaroğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Günümüzde memleketin her yerinde, hatta İslam dünyasının ve dünyanın her yerinde bir medeniyet alameti olarak kabul edilen ve genç-yaşlı herkes tarafından yapılan dans, ilk defa Kanuni zamanında Fransa’da yapılmaya başlandı. Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları, Avrupa’nın ortalarına ve Fransa’ya kadar dayanıyordu. Dansın yapılmaya başlandığını duyan Kanuni Sultan Süleyman, Fransa Kralı Fransuva’ya şöyle bir mektup yazdı…”
“Ben ki, 48 krallığın hakanı Sultan Süleyman Han’ım. Sefirimden aldığım habere göre, memleketinizde dans namı altında kadın-erkek birbirine sarılmak suretiyle, herkesin gözü önünde faydasız işler işlenmekte olduğunu işitmişimdir. İşbu rezaletin memleketime de sirayeti ihtimali olduğu için, mektubumun elinize ulaşmasından itibaren derhal son verilmediği takdirde, bizzat ordumla gelip men ederim.”
Acıbadem Caddesi’nde bulunan Dry Center’da buluştuğumuz Necdet Bayraktaroğlu, Kadıköy Life Yayın Kurulu Başkanı Kadir Toprakkaya’ya kitabını imzalayarak hediye etti. Buluşmaya, Fenerbahçenin efsane futbolcusu Ogün Altıparmak da katıldı.
Yavuz Can, Ogün Altıparmak, Necdet Bayraktaroğlu, Yusuf Can ve Kadir Toprakkaya…