Toplumsal dayanışma örneği göstererek Bostan arsasında otoparka ve betonlaşmaya izin vermeyen Moda sakinleri, ikinci hedefleri için düğmeye bastı. Son yıllarda içki ruhsatlı mekanların sayılarının artması nedeniyle şikâyetlerine çözüm bulamayan ve günlük yaşantıları kabusa dönen Modalılar, Kadıköy Belediyesi ile karşı karşıya geldi. Sorunlarına çözüm bekleyen semt sakinleri, binlerce kişilik yürüyüşe hazırlanıyor.
Kadife Sokak ve Tarihi Çarşı çevrelerindeki içkili mekanların zamanla Moda’nın önemli bir kısmına yayılması, semtte yaşayan Kadıköylüler tarafından uzun yıllardır yerel yöneticiler ile sağlanan görüşmelere rağmen nesnel olarak engellenmedi. Okullara ve eğitim yuvalarına komşu içkili mekanların çevresinde yaşananlar, bardağın taşmasına neden oldu.
“GELİN MİSAFİRİMİZ OLUN, GÖZLERİNİZLE GÖRÜN, YAŞAYIN”…
İstanbul’un farklı birçok ilçesinden “Bu gece eğlenelim” diyerek yola çıkan gençlerin, özellikle ara sokaklarda taşkınlıklara neden olarak olağan mahalle yaşamına zarar vermesi nedeniyle sinirler günden güne geriliyor. Mahalleliler, Kadıköy Life aracılığı ile Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nu; “Gelin misafirimiz olun, gözlerinizle görün, yaşayın” diyerek evlerine davet etti. Moda Muhtar Meclisi başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü harekete geçti.
“SESSİZ OLUR MUSUNUZ” DİYEN YAŞLI KADINA BAKIN NE YAPTILAR!..
Sokakta adeta “içki partisi” veren gençleri aşırı gürültü nedeniyle “Sessiz olur musunuz” diye uyaran yaşlı kadın, hayatının şokunu yaşadı. Yaşlı kadının rahatsızlığını dile getirmesine sinirlenen gençlerin pencere camına tuvaletini yapması, büyük tepkiyle karşılandı. Kadıköy’de taşkınlığa neden olan kişilere Moda gençleri de tepki gösterdi. Moda sokaklarında, çoğu genç olmak üzere her yaş grubundan eğlenen vatandaşları görmek mümkün…
AYKURT NUHOĞLU’NU ZOR GÜNLER BEKLİYOR…
Mahalle sakinleri, sorunun çözümü için Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile temaslarını arttırdı. Ancak, uzun yıllardan bugüne birikerek gelen “içki ruhsatları sorunu”nun çözümü ciddi ve kararlı adımları gerektiriyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Nuhoğlu’nun Moda’dan sık sık şikâyetler ile karşı karşıya gelmesi bekleniyor. Mahalle sakinleri, Kadıköy Life’a açıklamalarında; “Belediye Başkanımızın işin içinden çıkmasının oldukça zor olduğunu biliyoruz, ancak imkânsız da değil” diyerek kararlılıklarını ifade etti. İçkili mekanlar uygulamasında, sokak bazlı ruhsatlandırmanın sorunu artırdığına dikkat çekiliyor. CHP’li Kadıköy Belediyesi tarafından yönetilen Moda sakinleri, sorunlarına çözüm bulunmaması halinde CHP’nin genel merkezinde üst kademelere çözüm istemeye gideceklerini açıkladı.
MODA, “BARLAR MAHALLESİ”NE DÖNÜŞÜYOR…
Özellikle haftasonları olmak üzere çoğu kez evlerine girebilmek için merdivenlerini gece kulübü ve bara çeviren gençleri uzaklaştırmak zorunda kalan, sabahın ilk ışıklarına kadar gürültü kirliliği ile boğuşan Moda sakinleri, son günlerde “Yeni mekanlara içki ruhsatları veriliyor” diyerek isyan bayrağını çekti. “Biz içkiye de, içkili mekanlara da karşı değiliz. Ancak Moda, göz göre göre Barlar Mahallesi’ne dönüştürülüyor. Bunun bir sınırı yok mu? Tüm sokaklarda ardı ardına içkili mekanlar açılıyor. Evimizde huzurla oturamıyoruz. Psikolojik olarak göçe zorlanıyoruz. Moda’nın sonu bu mu olacak” diyen vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ile ortak hareket ederek yerel yönetimler üzerinde baskılarını artırmaya hazırlanıyor. Kamuoyuna gerçekleştirilen duyuruda bildiriye imzasını atan sivil toplum örgütleri ise şu şekilde: Moda Muhtar Meclisi, Moda İlkokulu Mezunlar Derneği, St. Josephliler Derneği, Sivil Organize Semtler (SOS), Tarihi Çarşı Derneği, Moda Eğlence Yerleri Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Lokomotif Kültür Sanat Derneği, Moda Gönüllüleri…
MODALILAR, KADIKÖY LIFE’A KONUŞTU…
Moda’nın önde gelen isimleri, semt genelinde yaşanan sorunlara yönelik Kadıköy Life’a özel açıklamalarında şunları ifade etti:
Moda Muhtarı Zeynep Ayman:
Sıkıntımız, burada yaşayan halk olarak hayatımızı kalitesizleştiren özensizlikler ve kuralsızlıklardır. Mahallemizde yuvalar hariç 12 tane okul, üç kuşaktır bölgede yaşayan semt sakinlerimiz var. İnsanları yerlerinden yurtların edip, göçe zorlayan bir süreç yaşıyoruz. İkametin yoğun olduğu bir bölgede bu kadar çok ruhsat nedendir?
İçkili mekanlara, işletmelere karşı değiliz. Sıkıntımız, mahallemize gelerek zaman geçirmek isteyenlerin sokaklarımızı, apartmanlarımızı, mabedlerimizi umarsızca kullanmalarından kaynaklanmaktadır. Sokaklarımızda içki ve uyuşturucu kullanımı ciddi oranlarda artmıştır. Sokaklarımız, umumi tuvalet olarak kullanılmaktadır.
Sokaklarımızda yaşayanların evlerinde uyuyabilme gibi bir imkanları kalmamıştır. Belli bir zamandan sonra apartman önlerinde oturanlardan izin isteseler bile evlerine giremeyen insanlar yaşıyor. Kaldırımlar ve sokaklar yeryüzü sofraları haline geliyor. Her akşam bakkallardan alınan mezeler ve sabahlara kadar tedarik edilebilen içkiler ile İstanbullular mahallemizde… Oturdukları yerden karşı cama attıkları şişe ile camı kırabiliyorlar. Yaşlılara, çocuklara saygı kalmadı. “Gençler, sessiz olur musunuz” diyen bir yaşlı teyzenin camına tuvaletini yapabilecek kadar ölçüsüz bir kitle ile karşı karşıyayız. Bu konuda tarafıma gelen şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Sokaklarımız idrar kokuyor, her yer kusmuk içinde; en yoğun gün Cumartesi… Pazar sabahının erken saatlerinde Kadıköy Belediyesi, kokuyu yok edebilmek için sokakları yıkıyor.
SİLAHLAR ATILIYOR…
Son haftalarda ardı ardına silah sesleri de duyuyoruz. Bu silahlar nereden ve nasıl geliyor, hiç kimse bilmiyor!.. Tepkimizi kamuoyuna sivil toplum örgütleri olarak açıklamalarımızla duyurduk. Duyurumuzun altında, Moda Eğlence Yerleri Derneği ve Tarihi Çarşı Derneği’nin de imzası var. Yani, mekan sahipleri bile “kalitesiz” eğlenceden dert yanıyor. Ancak bazı mekanlar var ki, ticari hırs uğruna günlük yaşamı umursamıyorlar. Sokak aralarına, evlerimizin merdivenlerine içki servisi yapıyorlar. Herkes kaldırımda, elinde bardakları şişeleri… Yaya hakkını kim umursar. Bazı mekanlar var ki kaldırımları tümden masalar ile işgal etmiş, cezai işlem için gören de yok! İlla içki de gerekmiyor bu kaldırım işgalleri için; kahve, içki, dondurma, waffle hiç farketmiyor. At masayı kaldırıma, yaya hakkını kim umursar!..
KADIKÖY BELEDİYESİ GÖREVİNİ YAPSIN, YETER…
Görmezlikten gelmeden, adam kayırmadan, rica minnet etmeden adımlar atılmalı… Kadıköy Belediyesi sadece görevini yapsın, yeter. Kendisini seçen halkın temel hak ve özgürlüklerini onlara geri versin. Kaldırımlar yayalar içindir, yürünmek üzere yapılmıştır. İkamet ettiğimiz evimizde akşamları oturmak, dinlenmek, günün yorgunluğunu atmak istiyoruz, uyumak istiyoruz. Belediye Başkanımızdan bu haklarımızı istiyoruz.
AYKURT NUHOĞLU’NUN KUCAĞINDA ATOM BOMBASI VAR…
Belediye Başkanımızdan rica ettik; “Lütfen mahallenin bu sorunlarını çözmeden bir yere içki ruhsatı vermeyiniz. Zaten her yerde herkes içki içiyor, yeni mekana gerek yok. Her yer açıkhava meyhanesi gibi… Sokaklarımızdaki huzuru sağlayın, sonra isteyen istediği yere açsın mekanını” dedik. Başkan Nuhoğlu da söz verdi. Selami Öztürk başkanlığı döneminden kalan ruhsatlara bir şey yapamayız, ama yeni ruhsat vermeyeceğim” dedi. Açılan birkaç mekanı sorduğumuzda eskiden kalan ruhsat açıklamalarına inanırken, bugün yeni bir işletmeye ruhsat verildiğini öğrendik. Meğer Başkanımız bize sokaklara verilen içki ruhsatlarından bahsediyormuş. Biz Modalılara “Yeni ruhsat vermeyeceğim” derken, “Yeni sokaklara ruhsat vermeyeceğim” demek istemiş. Modalılar ve sivil toplum örgütleri olarak uzun zamandır böyle bir “aldatılmışlık” duygusunu yaşamamıştık. Biz de gururla “Başkanımız sorunumuzu anladı. Bakın içki ruhsatı vermiyor” derken meğer yanılmışız.
Tabi bu yaşadığımız süreç, Aykurt Nuhoğlu’nun kucağında bulduğu bir atom bombası… Geçmiş dönemde hiç önlem alınmadan bugünlere gelen sorun, çözümlenmesi açısından kararlı ve büyük adımları gerektiriyor. Kadıköy Belediye Başkanı’nı Kadıköy’de yaşayan halk seçti; Kadıköylüye, burada yaşayana hizmet etsin diye… Başkanı seçen Kadıköylü, ama başkan Kadıköy dışından gelenlerin özgürlüklerini rahatça yaşayacakları bir Kadıköy, hatta İstanbul yaratma hedefinde mi? “Herkes özgürlüğünü yaşasın, sadece Kadıköylü en temel haklarını yaşamasın” noktasına geldi sorunumuz. Başkanımız, içkiyi yasaklayan bir başkan olmak istemediğini söylüyor. “Nedir bu içki yasaklama” korkaklığı? İçki içebilmek midir özgürlük? Sokaklara idrarını yapmak, kusmak mıdır özgürlük?..
EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ DE HAREKETE GEÇSİN!..
Sadece Belediye Başkanımızdan değil, Emniyet Müdürlüğü’nden de destek bekliyoruz. “Olay çıksın geliriz” ya da “Moda Caddesi nerede” gibi cevaplar alabiliyor Caferağa Mahallesi sakinleri… Toplantılarda “Bizim yapacak bir şeyimiz yok” deniyor. Anlayamadığımız, bizim can ve mal güvenliğimizi kim koruyacak? Sokaklarımızdaki uyuşturucu sorununu kim çözecek? Emniyetten başka bir yetkili var da biz mi bilmiyoruz? Burada yaşayanlar artık bir kıstırılmışlık duygusu içinde… Biz mahallemize gelen misafirlerimizle yıllardır mutlu yaşıyoruz. Ama son yıllarda bu sorumsuz, vurdumduymaz, umursamaz kitlelerden yorulduk. Kendi sokaklarında, kendi semtlerinde yapamadıklarını burada yapabilmenin adı özgürlük müdür? İçlerinden kaç tanesi evinin duvarına tuvalet yapılmasına, camının kırılmasına, sabah kadar süren gürültüye tahammül edebilir?
Muzaffer Ayhan Kara (Milletvekili Osman Korutürk TBMM Danışmanı):
Moda ve çevresinde son dönemde, özellikle yeni Kadıköy Belediyesi yönetimi ile birlikte meskun mahal olan ve dar bir yüzölçümünde büyük bir nüfusun yaşadığı; 5 lise, 4 ilköğretim okulu, çok sayıda anaokulu ve dershanenin bulunduğu Moda’da çok sayıda içkili mekan ruhsatı verilmesi oldukça yanlış bir uygulamadır. Haliyle semtte huzur ve keyif kalmadı. Ayrıca Moda’nın antikacı, sahaf, kitapçı, şarküteri gibi çok çeşitli renkli dükkânları da bir bir kapanıyor. Dükkân sahipleri, bar ve zamane kahvesi furyasına teslim oluyor. Ancak bu noktada Kadıköy Belediyesi, kamu yararını gözeterek meskun mahalleye yeni içkili mekan ruhsatı vermemelidir. Ayrıca verdiklerini de iptal etmelidir.
Hiçbir uygar ülkede yatak odalarıyla iç içe bar yoktur. Örneğin benim evimin tam karşısında, üstelik sabaha karşı 04.00’e kadar ruhsatlı bar var!.. Belediye Başkanımız bir gün eşini ve çocuklarını alıp konuğumuz olsun.Onlar gördüklerine razı olursa, biz de razı oluruz ailece… İçki ruhsatları meskun mahal özelliği taşımayan Altıyol ve çevresine, Hasanpaşa, Kuşdili yönüne doğru verilebilir. Oralar iş merkezi, akşamları rahatsız olacak nüfus yok. Belediye, ruhsatlandırma yaparken bunları göz önünde tutmalı. Ayrıca, meskun mahalledeki içkili mekanların getirdiği yan sorunlar var. Artık Moda’da kavga eksik olmuyor. Silahlar patlamaya, insanlar ölmeye başladı. Gürültü ve pislik artıyor. Belediye Başkanı demek, eski adıyla “Şehremaneti” anlamına gelir. Yani “şehrin emanet edildiği yetkili” demek… Biz, Moda’yı emanet ettiğimiz kimseye bunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Başkan Nuhoğlu’na hep söylüyoruz; “Moda’nın kimliğiyle oynama, Tarihi Çarşı’yı ziyan etme. Moda ve Tarihi Çarşı özelliğini yitirirse, Kadıköy zarar görür.”
Belediye yönetimi tez elden aklını başına almalı. Başkan, adayken verdiği sözlerde durmalı. Aksi takdirde Moda’da hiç beklemediği büyük bir tepkiyle karşılaşır. Modalılar, uygar ve açık tepki veren güçlü bireylerden oluşur. Zaten şimdiden belediyeye yürümekten, binlerce imzadan, gerekirse belediyenin bağlı olduğu siyasi partinin üst yetkililerine gitmekten söz ediyorlar. Medyada önemli eleştiriler yayınlanıyor. Bunları okumuyor mu başkan ve ekibi, anlaşılır gibi değil!..
Psikolog Tuba Emlek:
Moda Muhtar Meclisi olarak semtimizdeki tüm STK’lar ile somut öneri ve çözümlerle eylem planı hazırlığı içerisindeyiz. Biz Modalılar olarak çocuklarımızı, huzurumuzu, can ve mal güvenliğimizi, bizi biz yapan mahalle kültürümüzü yaşatmak için sonuna kadar mücadele ederek, mevcut yozlaşmaya karşı direneceğiz.
Kadıköy’ün ulaşım yönünden bulunduğu konum, geçiş noktası olması ve çağdaş bilinirliliği; yiyecek ve eğlence sektöründe mekanların, alkollü işletmelerin çoğalmasını da beraberinde getiriyor. Bu, Kadıköy’ün 60 yıllık geçmişinden gelen bir sektör yönlendirmesi olarak sürdürülüyor. “İnsanların yaşam biçimine müdahale edilmemeli” savından hareketle bu tür işyerlerine suskun kalınması, sektördeki işyeri sahiplerinin büyük kısmının çok kazanma hırsları yüzünden semtimizde rahatsız edici boyutlara ulaşmıştır.
Geçmişten gelen ruhsatlı işyerlerinin çokluğu, halihazırda Kadıköy Belediyesi’nin ruhsat vermeye devam etmesiyle semt sakinlerinin huzursuzluğu artmaktadır. Hemen her gün can güvenliğini tehdit eden olaylar yaşanması neticesinde Modalılar, başka semtlere taşınmaya psikolojik olarak zorlanmaktadır. Belediye Başkanımız Aykurt Nuhoğlu ile Moda Muhtar Meclisi olarak yaptığımız tüm görüşmelerde, özellikle ve öncelikle semtimizdeki bu soruna değinmemize yönelik sözler almamıza rağmen gün geçmiyor ki yeni bir mekan açılmasın. Bu yozlaşma, tarihi semtimizin hem fiziksel, hem de sosyolojik yapısını derinden etkilemektedir. Kalıcı bir yönetim için öncelikle verilen sözler tutulmalıdır. Kadıköy Emniyeti de yaşanan olaylara ortak hassasiyeti göstermelidir.