Türk siyasetinin Kadıköylü etkin ismi CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, ilçenin iki önemli sorununu TBMM’ye taşıdı.
Kadıköy Life’ın “Metrobüse yolu düşenin vay haline” başlığıyla Söğütlüçeşme İstasyonu ve çevresinde şantiyeye bağlı yaşanan karmaşayı manşetine taşımasının ardından, Caddebostan’daki tartışmalı Tarım İl Müdürlüğü arazisi ile birlikte iki soru önergesi, Kadir Gökmen Öğüt tarafından TBMM gündemine taşındı. Her iki önergede şu ifadelere yer verildi:
SÖĞÜTLÜÇEŞME METROBÜS İSTASYONU…
İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde bulunan Söğütlüçeşme Metrobüs İstasyonu’nun çevresi bölge halkını rahatsız etmekte, yaşanan karmaşa şikâyetlere sebep olmaktadır. İstasyon çevresinde yeterli yönlendirme tabelasının bulunmaması ve terk edilmiş araziyi andırıyor olması, bu şikâyetlerin başında gelmektedir.
Bu bağlamda;
1) Binlerce kişinin söz konusu istasyonu kullandığı göz önünde bulundurulduğunda, vatandaşların metrobüse ulaşımını kolaylaştıracak yönlendirme tabelaların bulunmamasının gerekçesi nedir? Şikâyetler doğrultusunda gerekli çalışma yapılacak mıdır?
2) Çevresi levhalarla kapatılan ve inşaat alanını andıran istasyonda düzenleme çalışmalarının ne zaman tamamlanması planlanmaktadır?
3) Bölge halkı, istasyonun özellikle gece saatlerinde çok karanlık olduğunu ve hava karardıktan sonra yürürken tedirgin olduklarını dile getirmektedir. Nitekim aynı yerde daha önce bir kadın tecavüze de uğramıştır. Bu doğrultuda, çalışmalar tamamlanana kadar istasyon çevresinde ışıklandırma düzeninin kurulması seçeneği düşünülmekte midir?
İSTANBUL İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ…
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun İstanbul’da 2 bin dönümlük 71 taşınmazı özelleştireceği, özelleştirilecek yerler arasında doğal sit, arkeolojik alan, dere yatakları, yollar, belediye hizmet alanı, yeşil alan, askeri bölge, tarımsal üretim teknolojileri geliştirme parkı ve dini tesislerin de bulunduğu kamuoyuna yansımıştır.
Bu taşınmazlardan birinin de Caddebostan’da bulunan, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından bağcılığı geliştirmek için vakfedilen ve parsel tapu kaydında da “bağ” olarak tescilli durumda bulunan İstanbul İl Tarım Müdürlüğü binası ve arazisinin olduğu belirtilmektedir. Daha önceleri de araziyi imara açmak adına atılan adımlar, meslek odalarının açtığı davalar sonucu engellenmesine rağmen, arazinin bir kez daha özelleştirme kapsamına alınarak tehtid altında olduğu dile getirilmektedir.
Bu bağlamda;
1) Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından özelleştirme kapsamı dahiline alınan taşınmazlar arasında İstanbul İl Tarım Müdürlüğü hizmet binasının da bulunduğu Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki arazinin de olduğu doğru mudur?
2) Arazinin özelleştirme kapsamına alındığı doğru ise, arazinin üzerine konut ve ticari büro yapılmak üzere 23 Ağustos 2004 tarihinde kat karşılığı arsa ihalesine çıkarıldığı, ancak meslek odalarının ihalenin iptali için açtığı dava neticesinde arazinin kat karşılığı satılmasının kabul edilemez olduğu belirtilmiş ve ihalenin yürütmesini durdurulmuşken, yine 2003’te meslek odalarının başvurusuyla Kadıköy 2. Etap 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın yürütmesinin durdurulması istemiyle mahkemeye başvurması neticesinde plan iptal edilmişken, arazinin tüm bu mahkeme kararlarına rağmen özelleştirme kapsamına alınmasının gerekçesi ve hukuki dayanağı nedir?
3) Yukarıdaki gerekçelere rağmen (geçmiş mahkeme kararları) ve bölgenin olası depremde tek toplanma yeri olduğu göz önünde bulundurulduğunda, arazinin özelleştirilmesinde ısrar edilecek midir?