Denizin üzerinde kalın beyaz bir katman olarak görülen deniz salyası Marmara denizini sardı.
Kadıköy Caddebostan Sahili, Menekşe Deresi, Büyük Ada, İzmit Körfez derken deniz salyası akını Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ve Şarköy ilçelerine kadar ulaştı.
MÜSİLAJLARIN ARTMASINA ENDİŞELENMELİYİZ!
Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu Müsilaj için “Yapışkan ve sümüksü bir yapıya sahiptir. Deniz sıcaklığının yükselmesi ve sıcaklığın yükselmesiyle artan bakteriler sonucunda oluşur.” Cümleleri ile açıkladı.
İklim değişikliğinin denizlerdeki etkisi genellikle göz ardı edilmektedir diyen İbrahim Pehlivanoğlu,“son zamanlarda görülen müsilaj artışları; balık göçlerindeki değişimler, balıkların yumurtalamalarındaki sarkmalar, denizlerde uzun süreli deniz suyu ve diğer hususlara bağlıdır” diyor.
İbrahim Pehlivanoğlu, “Sadece Marmara Denizi’ne özel olmayıp özellikle ilkbahar döneminde başta Marmara ve Kuzey Ege sularında müsilaj/deniz salyası ya da deniz karı olarak bilinen ve kirlenme belirtisi olan maddelerin son yıllardaki görülme sıklığı artmıştır.” Sözleriyle bu problemin sadece Marmara denizinde görülmediğini belirtti.


MÜSAJLARIN ARTMASINDAN TURİZM DE ETKİLENECEK
Müsilajlar, balıkçıların denize ağ atmasına engel oluyor bu durumda haliyle geçim kaynaklarını etkiliyor. Ekmek parası kazanmaları için olası ağ atma durumunda ise ağları çok ciddi zarar görmektedir.
Müsilaj sorununu sadece balıkçılığı değil farklı sektörleri de etkilemektedir. Pehlivanoğlu, “Ülkemizin etrafının denizlerle çevrili olması, turizm beldelerimizin olması, ülkemizin de ciddi turizm gelirinin bulunduğu göz önüne alındığında müsilajın turizmi ve bu sektörde hizmet veren kişileri de olumsuz yönde etkileyeceği aşikardır” şeklinde konuşuyor.
MÜSİLAJ DENİZ CANLILARINA DA ZARAR VERİYOR!
Nurçin Killi, “Müsilaj tabakası maalesef su yüzeyinde birikerek atmosferden oksijen girişini de engeller. Ayrıca müsilaja neden olan canlıların da ölmesiyle su içindeki oksijen de azalır. Su içindeki oksijen miktarı azaldıkça diğer canlıların yaşamı da tehlikeye girer. Balıkların solungaçlarına nüfuz ederek, solumalarına engel olur ve balık ölümlerine sebebiyet verir. Balıkların denizlerimizden daha başka denizlere göç etmelerine, balıkların daha temiz denizlere yumurtalamalarına, dolayısıyla da denizlerimizdeki balık türlerinin azalmasına neden olur” diyerek canlıların yaşamını tehdit ettiğini belirtti

