Bayrama sayılı günler kala kurbanlıklar Kadıköy’e giriş yaptı, Göztepe’de adeta çadırkent kuruldu. Onlarca katlı yüksek binaların arasında hem insanlar, hem de hayvanlar için yeni bir dönem başladı. Manzaralar, metropolün göbeğinde yeni bir köyün kurulduğunu anımsatıyor. Anadolu Yakası’nın birçok noktasında da kurbanlık pazarları bulunuyor.
Kadıköy Life Dergisi olarak, bayrama 12 gün kala Göztepe Kurbanlık Pazarı’nı gezdik. Burada ağırlıkları 1 tona kadar ulaşan boğa ve tosunlar ile birlikte kurbanlıklar herkes için ayrı bir anlam ifade ediyor. Üretici için kazanç, satın alan için dini görev anlamına gelen kurbanlıklar; D-100 Karayolu yanında Göztepe, Merdivenköy ve Fikirtepe üçgenindeki yaklaşık 100 dönümlük arazi çevresindeki hane sahipleri için ise iki hafta boyunca yoğun koku ve sineklere katlanmayı gerektiriyor.


Ağrı’dan Kadıköy’e kurbanlıklarını satmak için gelen Kaya ailesi, bu sene tüm hayvanlarını elden çıkarıp memleketlerine dönmek istiyor. Hikmet Kaya, Ferdi Kaya ve Oktay Kaya…
TÜM YIL EKTİKLERİNİ BİÇECEKLER…
Tokat, Erzurum, Sivas, Ağrı, Kars… Özellikle Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinden İstanbul’a gelen kurbanlıkların bir kısmı da Göztepe Kurbanlık Pazarı’na sevk edildi. Çoğu tek geçimleri hayvancılık olan aileler, 15 gün içerisinde tüm kurbanlıkları satarak köylerine dönmek istiyor.
FOTOĞRAF ÇEKİLMEK İÇİN SIRAYA GİRENLER BİLE VAR…
İlk günlerde fiyatların nabzını yoklayanlar kadar, çocuklarının ilk kez devasa büyüklükteki boğaları yakından görmesi ve dokunması için hayvan pazarının yolunu tutanlar da vardı. Kızı ve oğlunu alıp soluğu hayvanların yanında alan Rıza Kaya, birkaç dakika sonra oldukça ilginç anlar yaşadı.
ÖNCE KORKUP AĞLADI, SONRA SEVMEYE BAŞLADI…
Devasa tosunlardan korkan ilkokul çağındaki Esila Su Kaya ağlamaya başlayınca babası sakinleştirdi, sonra korkmasına gerek olmadığını anlatıp, ağırlığı 1 tona yaklaşan tosunu nasıl seveceğini anlattı. İlk anlarda tereddüt eden Esila, dakikalar içerisinde tosunlara alıştı, sevmeye başladı. Metropolün göbeğinde büyüyen Esila için tosun ile geçirdiği dakikalar, unutulmazları arasına girdi.


Erzurumlu Adem Aydın, Kadıköy’deki ilk gününde 25 büyükbaş tosundan 7’sini sattı. Aydın’ın hayali, hayvanlarını erkenden satıp bayramı ailesi ile birlikte memleketinde geçirebilmek. Onun için Kadıköy’de zor olanı ise, sabaha kadar samanların üstünde uyumak zorunda kalması…
AHIRLARDA YATIP KALKIYORLAR…
Üreticilerin birçoğu, çeşitli gerekçelerle hayvan pazarındaki çadır ahırlarda hayvanlarla birlikte yatıyor. Erzurum Pasinler’den kurbanlıklarını satmak için Kadıköy’e gelen Adem Aydın; “25 büyükbaş getirdim. Şükürler olsun ilk gün 7’sini sattım. Tosunlarım sinentav cinsi, ortalama bir tanesi 400 kiloya kadar net et veriyor. Fiyatı da 13 bin TL civarına denk geliyor. Nakliyesi, çadır maliyeti, masrafı derken ortaya bu bedeller çıkıyor. Tuvaletimiz ve banyomuz var burada. Ancak ahırlarda yatıyoruz. Hem hayvanlarımızın kaçmasından, hem de az ihtimal de olsa çalınmasından endişeliyiz. Geriye kalan 18 kurbanlığımı daha satıp köyüme dönmek istiyorum. Bu sene satışların iyi olacağını görüyorum” dedi.
KURBANLIK PAZARINA AKRABA ZİYARETİ AKINI…
Kadıköy’de kurbanlık pazarının ayrı bir yüzü de, akrabaların bir araya geldiği anlar… Yüzlerce, binlerce kilometre uzaktan gelen, uzun zamandır görmedikleri akrabalarını ziyaret etmek isteyen İstanbullular Göztepe’nin yolunu tutunca, çadırların çevresinde renkli görüntüler yaşanıyor. Kurbanlık satışları, akrabaların buluşmasını da beraberinde getiriyor.