İstanbul Boğazı karayolu tünelini, 14 metre çapında ve 4 katlı bina yüksekliğindeki dev bir tünel açma makinesi yapacak. İstanbul Boğazı’nın altına yapılacak olan 14,6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi’ni yap-işlet-devret modeliyle yapan Yapı Merkezi İnşaat Murahhas Azası Başar Arıoğlu, projenin detaylarını SABAH’a anlattı.
Dünyanın en büyük 6. tüneli…
Arıoğlu, projenin startının 2011’de Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini belirterek, projenin toplam maliyetinin 1 milyar 250 milyon dolar olduğunu söyledi. Arıoğlu, projede kullanılacak tünel açma makinesinin, Boğaz’ın zemin şartlarıyla basınç ortamına özel tasarlandığını kaydetti.
Boğaz’ın zemininde dört ay sondaj çalışması yaptıklarını bildiren Arıoğlu; “Yurtdışından gelen bir gemiyle aşağıya bir çubuk uzatılıyor, denizin dibini deliyor. Oradan örnek alındı, laboratuvarda incelendi. Bizim en derin noktamız, deniz yüzeyinden 106 metre aşağıda… Sondaj yapılırken, tünelin olacağı yerin de altına inilip yaklaşık 130 metrede sondaj yapıldı” dedi.
Tünelin dünyanın 6’ncı büyük tüneli olduğunu belirten Başar Arıoğlu, şu bilgileri verdi: “Tünel açma makinesinin ağırlığı 1.500 ton, uzunluğu 130 metre. Makine, destek ekipmanlarıyla birlikte 150 milyon dolar… Haydarpaşa Limanı’nın kenarında 40 metre derinliğinde, 150 metre uzunluğunda bir çukur hazırlıyoruz. Cankurtaran’da bitecek kazı çalışması 1,5 yıldan az sürecek. Günde 10 metreden fazla kazıyor.”
Sahilyolu 8 şerit olacak…
Proje kapsamında Cankurtaran ile Kazlıçeşme arasındaki Sahilyolu’nun 8 şeride çıkarılacağını belirten Arıoğlu, Sahilyolu’ndaki çalışmanın bu yaz başlayacağını bildirdi. Projede, Yenikapı’da yapılacak olan miting alanını da dikkate aldıklarını belirten Arıoğlu; “Miting alanı için yan yollar ilave edildi” dedi.
Çalışmalar sırasında Sahilyolu’nun kapatılmayacağını belirten Başar Arıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Sahilyolu’na paralel iki şerit yapacağız. Böyle aktara aktara, Sahilyolu’nu hiçbir zaman kesmeden Cankurtaran – Kazlıçeşme arasındaki yolun standardını yükselteceğiz, şerit sayısı arttırılacak. Denizi doldurmak söz konusu değil. Park alanlarından bir miktar alınarak, genişletme yapılacak. Bunların hepsi 8 şeride çıkacak. Zaten dolgu alanlarında çalışacağımız için, bir arkeolojik buluntuyla karşılaşma ihtimalimiz de sıfır. Dolayısıyla Marmaray’ın yaşadığı bazı aksaklıkları yaşamayacağımızı düşünüyorum.”