Kartal Belediyesi, deprem dönüşümü ile ilgili site toplantılarına devam ediyor. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Yakacık Yaşam Kalitesi Yükseltme Merkezi’nde Evin Sitesi sakinleriyle biraraya geldi.
“Deprem Yerinde Dönüşüm” toplantısı başlangıcında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Mete, site sakinlerine Kartal Belediyesi’nin başlattığı Atık Yağ Geri Kazanım Projesi hakkında bilgi verdi. Mete; atık yağların ekonomiye nasıl kazandırıldığını, elektronik atıkların toplanmasını, pil ve evsel atıklardan oluşan çalışmaları sunum eşliğinde anlattı. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Çiğdem Ertan, Gülseren Böyüktaş, Ali Rıza İkisivri, Yapı Kontrol ve Deprem Dönüşüm Müdürü Nuran Keriş’in de katıldığı toplantıda, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz de soruları yanıtladı.
Site toplantıları devam ediyor…
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, site sakinlerine yönelik yaptığı konuşmada; Kartal Belediyesi olarak site çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Kartal’da Uğur Mumcu Mahallesi de dahil 359 site var. Uğur Mumcu Mahallesi, 775’e tabi olarak yapılmış bir yer. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi’nin yetki alanında… Onun dışında Kartal’da 252 site var. Bu 252 siteden 169’u, 2001 öncesi yapılanlardır, deprem genelgesinin kurallarına uygun olarak yapılmayanlardır. 83 site ise 2001’den sonra deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmıştır.
169 sitenin bazılarında biz testler yaptık. Kimi beton numunesi olarak C-5.6 çıktı, kimi 7-10-11-17 çıktı. Sonuçta bunların hepsi dönüşecekler. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın dediği gibi, C-20’nin altındaki bütün binalar dönüşmek zorunda… Erzincan depreminde 39 bin kişiyi kaybettik. Ardından Çaldıran, Lice, Muradiye, Gediz, Erzurum ve Van Depremleri oldu. Biz, deprem ülkesiyiz. Japonya da deprem ülkesi, her gün sallanıyor. Japonya’da gökdelenler var. Neden can kaybı olmuyor? Çünkü deprem yönetmeliğine uygun gökdelenler yapılıyor. Depreme karşı nasıl önlem alacaklarını ilkokul sıralarında öğreniyorlar. Deprem, Türkiye’de kaçınılmaz. Ne yapmamız lazım? Deprem olmadan önce tedbirimizi almamız lazım…”
“Dönüşebilen ve dönüşemeyen siteler var”…
Kartal’da sitelerle yapılan toplantılardan sonra dönüşebilen ve dönüşemeyen siteler olduğunu vurgulayan Başkan Öz, “Kendiliğinden dönüşebilenler var. İmar tadilatlarıyla dönüşebilecek olanlar var. Kesinlikle dönüşemeyen 8 ila 10 site var. Bu dönüşemeyen siteler, ilave bir şeyle dönüşmek zorunda… 6306 sayılı yasanın genelgesi çıkmadan, Kartal Belediyesi olarak 4 tane siteyi Ankara’ya yolladık. Yakın bir zamanda Şehircilik ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da katılacağı bir yıkım gerçekleştireceğiz. Deprem Dönüşümü, bizim seçim bildirgemizde var” diye konuştu.
“Meclis’ten 500 TL kira yardımı çıkardık”…
Başkan Öz, Meclis’ten deprem dönüşümü nedeniyle 500 TL kira yardımını çıkardıklarına vurgu yaparak; “Erzincan’da 1983 yılında oluşan depremi bire bir yaşadım. Gecenin bir saatinde karyolanın duvardan duvara gittiğini gördüm. Deprem anında kızımın odasına gidemedim. Bunları yaşamış bir insan olarak, Kartal Belediye Meclisi’nden 500 TL kira yardımını çıkardık. Ancak kira yardımı Ankara’dan geri döndü. Van Depremi’nin ardından kira yardımını çıkardılar” dedi.
“Depreme duyarlı bir belediyeyiz”…
Kartal Belediyesi olarak depreme duyarlı bir belediye olduklarını ifade eden başkan Öz; “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Yapı Kontrol ve Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduk. İlçe belediyeleri içinde Yapı Kontrol ve Deprem Dönüşüm Müdürlüğü yoktur. Ancak Kartal Belediyesi’nde var. Yapı Kontrol ve Deprem Dönüşüm Müdürlüğü, 169 siteyi gözden geçirdi. ‘Hangi şartlarda nasıl dönüşebilirler’ diye çalışmalar yaptılar. Her siteyi tek tek gözden geçirdiler” şeklinde konuştu.