Çevreci çalışmalara önem veren Kartal Belediyesi; atık yağ, atık pil, elektronik atık toplama ve kırmızı solucan ile gübre üretiminin yanı sıra atık lastik toplama projesiyle de vatandaşın çevre bilincini geliştirmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından 2009’dan bu yana devam eden atık lastik toplama ve geri dönüştürme çalışmaları ile Kartal’da çevre sağlığının korunması ve çevre bilincinin arttırılması hedefleniyor.
ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER TOPLANIYOR…
Kartal Belediyesi, Kartal genelinde resmi olarak işyerlerinden ya da lastik bulunan her alandan atık lastikleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” gereğince 2009 yılından bu yana toplamaya devam ediyor. 2009-2012 yılları arasında Kartal Belediyesi tarafından 1 milyon 116 bin 823 kg lastik toplanarak önemli bir yol katedildi. 2013 Mayıs ayından itibaren ise ömrünü tamamlamış lastikler, Kartal Belediyesi’nin protokol imzaladığı bir geri kazanım firması aracılığı ile toplanıyor.
BİRÇOK ALANDA DEĞERLENDİRİLEBİLİYOR…
Ömrünü tamamlamış, yani bir daha araç üzerinde lastik olarak kullanılamayacak durumda olan lastikler, geri dönüşüme kazandırıldığı takdirde birçok fayda sağlıyor. Bu lastikler dönüştürülerek kauçuk imalatında, asfalt katkı malzemesi, yüzey kaplama malzemesi, lastik karo taşı üretimi gibi alanlarda değerlendirilebiliyor.
ASFALTA KATKI MALZEMESİ SAĞLIYOR…
Granül haline getirilen ömrünü tamamlamış lastikler, sentetik polimerler ve termoplastik ile karıştırılıp kalıplandığında, oyun alanları ve spor salonları gibi alanların kaplanmasında ve otomotiv yan sanayiinde hammadde olarak kullanılıyor. Uzmanlar, geri dönüştürülen ve asfalta katkı malzemesi olarak karıştırılan lastiklerin; asfaltın daha sessiz, daha dayanıklı olmasını sağladığını, fren mesafesinin kısaldığını ve bakım masraflarında önemli oranda azalma ortaya çıktığını belirtiyor.
ALO ÇEVRE HATTI’NI ARAYABİLİRSİNİZ…
Diğer yandan ömrünü tamamlamış lastikler, yüksek kalorifik değeri ile yüksek kalitede bir kömüre eşdeğer olduğundan, fosil yakıtlara karşı da önemli bir “alternatif” oluşturuyor. Ömrünü tamamlamış lastiklerini Kartal Belediyesi ekiplerine teslim etmek isteyen Kartallı vatandaşlar, 586 87 87 numaralı Alo Çevre Hattı’nı arayabilirler.