Kartal Yakacık Fen Bilimleri Okulları’nın geliştirdiği projeye tam destek veren Kartal Belediyesi, “siyah altın” olarak tanımlanan California solucanlarından gübre üretim projesini uygulamaya koydu. Uygulamayla, sağlıklı bir çevre yaratmak amacıyla bir ilke daha imza atan Kartal Belediyesi, tarımsal kirliliği korumak üzere kimyasal gübreye alternatif olarak solucan gübresi üretimini hayata geçirdi.
Kartal Belediyesi, semt pazarlarında kullanılmayan sebze ve meyve atıklarını toplayıp, California solucanların üretiminde kullanarak ekonomiye katkı sağlıyor. Kartal Belediyesi tarafından özel olarak üretilen “Gübre Üreten Solucanlar”, pazarlardan toplanan sebze ve meyve atıklarından gübre yapıyor.
Özel olarak yetiştirilen solucanlar, 1 gram sebze veya meyveyi yiyerek, günde 1 gram gübre üretiyor. Kartal Belediyesi, Fen Bilimleri Anadolu Lisesi ile yaptığı protokol çerçevesinde, gübre üreten kırmızı solucanların üretimini yaparak ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediyesi tarafından Yakacık’ta bulunan Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün serası ve Kartal Atalar Çocuk Gelişim Merkezi’nin bahçesinde üretilen kırmızı solucanlar hakkında öğrencilere bilgi verdi.
“Çevreci solucanlar ekonomiye katkı sağlıyor”…
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Fen Bilimleri Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile geliştirilen projeyi kamuoyuna tanıttı ve Anavatanı Avusturya olan kırmızı solucanlar hakkında bilgi verdi.
Başkan Öz; “Çevremiz giderek kirleniyor. Anavatanı Avusturya olan bu solucanlar, bugün evlerde ve pazarlarda atılan marul, kereviz, havuç ve meyve kabuklarını yiyerek gübre üretiyor. Solucan, günde 1 gram gübre üretiyor. Bu solucanlar, evlerimizde de beslenebilir. Evlerimizde saksılara koyduğumuzda, evdeki sebze veya meyve atıklarını yiyerek gübre üretiyorlar. Böylece ekonomiye de katkı sağlanmış oluyor” dedi.
“Çevreci belediyeyiz”…
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, konuşmasında Kartal Belediyesi’nin çevreci projelerini de anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:
“Kartal Belediyesi, çevreci bir belediyedir. Geleceğimiz olan çocuklara iyi bir çevre bırakmalıyız. Biz, belediye olarak çevreye zarar veren atık yağ projesini hayata geçirdik. 1 litre yanmış bitkisel yağ, 1 milyon metreküp suyu kirletiyor. Çevremizi ve dünyayı temiz tutmak zorundayız. Vatandaşların evlerine gidip, 5 litre yanmış bitkisel yağları alıp, 1 litre temiz bitkisel yağ veriyoruz. Belediye olarak bu projeyi evlere kadar götürüyoruz. Arkadaşlarımız, atık yağ konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Kampanyamız bununla da sınırlı değil. 250 litre yanmış bitkisel yağa da bisiklet veriyoruz.”
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, konuşmasının sonunda proje ortağı olan Fen Bilimleri Anadolu Lisesi öğrencilerine ve öğretmenlerine teşekkür etti.