Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün çevre ve geri dönüşüm konusundaki hassasiyetiyle ilçe genelinde başlattığı “Kırmızı Solucan Gübresi Üretim Projesi”, okullar tarafından ilgi görmeye ve desteklenmeye devam ediyor.
Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje kapsamında sebze ve meyve atıkları toplanarak, kırmızı Kaliforniya solucanları yardımıyla yüksek verimli gübreye dönüştürme işlemi gerçekleştiriliyor. İlçede vatandaşlara hem ücretsiz kırmızı solucan veriliyor, hem de park ve bahçelerde gübre olarak solucan gübresi kullanılıyor. Bu şekilde atıklar değerlendirilerek, yüksek verimli gübreler ile daha sağlıklı bir kent hedefleniyor.
ÖRNEK PROJE TAKDİRLE KARŞILANIYOR…
Kartal genelinde yapılan çalışmalar doğrultusunda son olarak Soğanlık Orta Mahallesi Hasan Ferruh Özgen Anadolu Lisesi ve Yüksel İlhan Alanyalı Fen Lisesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün desteği ile kendi okullarında solucan gübresi projesine başladı. Petroliş Mahallesi Teğmen Burak Evirgen İlkokulu’ndan 40 öğrenci ve 3 öğretmen ise Kartal Belediyesi’ne ait serayı ziyaret etti. Kırmızı Kaliforniya solucanlarını ve solucan gübrelerini inceleyen öğretmen ve öğrenciler, gübrelerin suni gübreler başta olmak üzere birçok doğal gübreden daha güçlü bir performans sağladığını ve aynı zamanda tüm konsantrasyonlarda bitkiler, hayvanlar ve insanlar için tamamen güvenli olduğunu yerinde görme fırsatını yakaladı. Sera ziyaretinden etkilenen okul yönetimi ise doğa dostu projeyi ilerleyen zamanlarda kendi okullarında uygulayacaklarını bildirerek, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e örnek teşkil eden proje için teşekkürlerini sundu.
KALİFORNİYA SOLUCANLARININ FAYDALARI…
Türkiye’de bir günde 70 bin ton çöp atılıyor. İstanbul’da ise bu rakam 17 bin ton. Bu atıkların yüzde 20’si pet şişe, karton, teneke, cam vs. gibi ambalaj atıkları, yüzde 80’i ise evsel organik atıklardan oluşuyor. Bu atıkların çöp istasyonlarına götürülmesi için İstanbul’da çöp kamyonları 3.500 sefer yapıyor. Oysa bu sevimli ve sigortasız işçi olan solucanlar, onlara verdiğimiz evsel organik atıkları yiyerek yüzde 100 organik, su tutma kapasitesi yüksek ve içeriği zengin gübre üretiyor.