Canlı tarih olan adlandırılan 20 Haziran 1914 doğumlu Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Bostancı’daki İstanbul Kadın Ressamlar Derneği’ni ziyaret ederek onuruna verilen yılbaşı yemeğine katıldı. İlk Türk kadın ressam Mihri Rasim (Müşfik) Hanım’ın adına kurulmuş olan derneğin başkanı Nilgün Sarp tarafından verilen plaketle “Onur Üyeliği” ödülü alan Çığ, kadın ressamlar ve dernek üyeleriyle uzun süre sohbet etti ve sorularını cevapladı.
İstanbul Kadın Ressamlar Derneği öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’deki kadın ressamların eserlerinden oluşacak “Anadolu Mitolojisi” konulu bir resim sergisi açacaklarını belirten başkan Sarp, sergiyle ilgili orjinal fikirler vermesi için Muazzez İlmiye Çığ’ın görüşlerini aldı. “Kutsal Evlenme Efsanesi”ni anlatarak kadın ressamlara ilham veren sümerolog, onlardan eserlerinde Türk halı ve kilim desenlerini kullanarak, her birinin ayrı bir anlamı olan bu desenleri canlandırmalarını istedi. Orhon Yazıtları’nın bu şekilde ortaya çıktığını belirten Çığ, ayrıca Eski Türklerde çam ağacının ve güneşin önemi ve kutsallığına da dikkat çekti, tarihî bilgiler verdi.
Engin birikimi, cesur tavırları ve bitmeyen enerjisiyle dünyanın en önemli sümerologlarından olan Muazzez İlmiye Çığ, Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazmış olup, halen çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Haber ve Fotoğraf: Orkide Ünsür