Silivri’ye, Marmara Denizi’ne atık su akışını önleyecek 22 kilometrelik atık su tüneli yapılacak. Tünel; Güzelce, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye, Selimpaşa ve Silivri Havzası’ndan Marmara Denizi’ne atık su akışını önleyecek. 2012 yılı sonuna kadar bitirilecek üç atık su tünelinin toplam maliyeti ise 130 milyon lirayı bulacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Silivri sahillerini atık sulardan kurtaracak adımı attı. 22 kilometre uzunluğunda olacak Türkiye’nin en uzun atık su tünelinin, yaklaşık 1 milyon 600 bin kişiye hizmet etmesi bekleniyor.
Büyükçekmece’den Silivri’ye kadar tüm bölgenin atık sularının aktarılacağı Selimpaşa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, ön aşamada günlük 35 bin metreküp atık suyu arıtacak. Nihai aşamada ise, günlük 400 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip olacak.
Kazımı tamamlanan tünelde üç adet TBM makinesi (köstebek) kullanılarak yapılan tüneller hakkında ve gelinen aşamalar ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş bilgi verdi. Köstebek adı verilen tünel kazma makinelerinin günde 45 metre kazı yaptıklarını dile getiren Topbaş, bunun bir dünya rekoru olduğunu söyledi.
Topbaş; “Silivri’ye bugüne kadar yapmış olduğumuz yatırımlar toplamı, eski parayla 886 trilyon. Şu anda gördüğümüz 22 kilometrelik tünel, 2 metre ile 2,80 çapında. Yer yer yüzeyden 70 metre derinlikte. Denizin seviyesinden 22 metre aşağıdan gidiyor. Bu sayede deniz kirlenmesini görmeyeceksiniz. Billur gibi bir deniz ve gerçek anlamda bir deniz kenti olmanın tadı, işte o zaman çıkacak” dedi.