Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı (TİV) Başkanı Ömer Cenker Ilıcalı ve birkaç yardımseverin katkılarıyla gelişerek kurulan Türkiye’nin ilk işitme engelli okul öncesi özel eğitim merkezi Ataşehir’de açıldı.
Yapımına geçtiğimiz yıl başlanan ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün de destek verdiği merkez, geçtiğimiz aylarda tamamlanarak bu konuda çok önemli kabul edilebilecek bir eksikliğe cevap vermeye başladı.
65 çocuk eğitim alıyor…
Merkez’de 30’u Avrupa Yakası, 35’i Anadolu Yakası’ndan olmak üzere toplam 65 çocuğa hizmet veriliyor. Merkez’in kapasitesinin sağlanacak yardımlarla 200’e kadar ulaştırılabileceğini söyleyen Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı Başkanı Ömer Cenker Ilıcalı, “Türkiye’de kesin olmamakla birlikte 2,5-3 milyona yakın işitme engellinin bulunduğunu tahmin ediyoruz. Bunların 600 bininin ağır işitme kayıplı veya tam kayıp düzeyinde olduğunu biliyoruz. Bu kadar yüksek bir rakam karşısında bu tip merkezlerin olmaması çok üzücü.”
Özellikle 0-6 yaş grubunun bu sayının önemli bir bölümünü oluşturduğunu dile getiren Ilıcalı, “Türkiye’de sayının tam belirlenememesi biraz meselenin sosyal yönüyle de ilişkili. Çünkü işitme engelli çocuğa sahip birçok aile, tanıda çok geç kalıyor ya da tanı konmuş olsa bile işitme engelli çocuklarını toplumdan uzak tutuyor” dedi.
Telafi edilmeyecek hayati bir dönem kaçırılmış oluyor…
Bu guruptaki çocukların 0-6 yaş arasını işitsel uyarı olmadan veya çok az uyarı alarak geçirdiklerini, 7 yaşından sonra o çocuğa mükemmel bir eğitim verilse bile, öncesinde telafi edilmeyecek çok hayati bir dönemin kaçırılmış olacağını dikkat çeken Ilıcalı, “Bu da dolayısıyla daha sonraki dönemde zeka, bilinç düzeyi, duygusal zeka, empati kurma, ahlaki değerlerin tam oturmaması gibi birçok noktada kendini gösteren arızalar biçiminde ortaya çıkıyor ve işitme engelliler bugün gördüğümüz gibi maalesef toplumda yüksek öğrenim yapan, kendi haklarını savunan, kendi seslerini duyuran bireyler haline gelemiyorlar” dedi.