İran’ın yetiştirdiği uluslararası başarılara imza atmış önemli sanatçılardan biri olan Ahad Saadi’nin eserleri, Doğuş Üniversitesi’nde sergileniyor. Geçtiğimiz ay Erenköy ART 350 Galeri’de sanatseverler ile buluşan sanatçının çalışmaları büyük ilgi görmüş, yurtiçi ve yurtdışından pek çok merkezde sergi açılması teklifi almıştı.
Art 350 Galeri yönetiminde…
Türkiye’deki çalışmalarını ART 350 Galeri yönetiminde sürdüren sanatçı, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden aldığı teklif üzerine, Türkiye’deki ikinci sergisini burada açma kararı aldığını açıkladı.
Eserlerinde kalem, fırça ve boya kullanmıyor…
Şimdiye kadar hiç görülmemiş bir teknikle eserler yaratan İranlı Sanatçı Ahad Saadi, “ateş” ile resim yapıyor. Eserlerinde ne kalem, ne fırça, ne de boya kullanmıyor. Tablolarındaki tüm renkler, ufacık kesilmiş kumaşların birbiri üzerine yakılarak yapıştırılmasıyla meydana geliyor.
Çocukluğundan bu yana büyük bir sabırla sanatını geliştiren Saadi, sanattaki tesadüflerden yola çıkarak “Azarnegari” tekniğini oluşturmuş. Sanatçı, İran’ın tezhip ve minyatür kültüründen ilham almış ve modern sanata uygulamış.
İran Başkonsolosu da katıldı…
Doğuş Üniversitesi Acıbadem Yerleşkesi H Blok Fuayesi’nde 29 Nisan’da açılışı yapılan sergiye; Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ceranoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Say, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Nazan Erkmen ile İran’ın İstanbul Başkonsolosu Mohsen Mortazaeifar da katıldı.
“Büyük şaşkınlık içindeyim”…
Serginin açılışı sırasında bir konuşma yapan Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ceranoğlu; “Büyük bir şaşkınlık içindeyim. Bugüne kadar böyle bir teknikle resim yapılabileceğini hayal edemezdim. Ben, aynı zamanda makine mühendisiyim. Ama bu eserlerdeki hesabı değerlendirmekte çok zorlanıyorum” dedi.
29 Nisan gününün, kendisinin rektör olarak tescillendiği ilk gün olmasının ve böylesine olağanüstü bir sergiyle birleşmesi nedeniyle de ayrı bir anlam kazandığını sözlerine ekleyen Ceranoğlu, serginin açılmasında başta Ahad Saadi olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür etti.
“Ahad Saadi’nin vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum…”
Serginin en anlamlı sözü ise, İran İslam Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosu Mohsen Mortazaeifar’dan geldi. “İran ve Türkiye’nin ortak tarihinde, kültürel bağların asırlar boyu sürdüğünü görmekteyiz. İki ülke, kültürel işbirliğini geliştirmede zengin bir kapasiteye sahiptir. Ben, ülkemin İstanbul Başkonsolosluğu olarak her türlü ilmi ve kültürel etkinlikleri destekleyeceğimi beyan ediyorum. Bu etkinliklerin iki Müslüman ülkenin ilişkilerini ve bölgeyi de etkileyeceğini düşünüyorum” diyen Mohsen Mortazaeifar, sözlerine şöyle devam etti:
“Vatandaşım Ahad Saadi’nin eserlerine evsahipliği yapılmasından büyük memnunluk duymaktayım. Ülkemin böyle bir sanatçı yetiştirmiş olmasından ve O’nun vatandaşı olarak burada bulunmaktan gurur duyuyorum.”
Daha önce Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı olup, Rektör olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Ceranoğlu, Ahad Saadi’nin eserleri için; “Büyük bir şaşkınlık içindeyim. Bugüne kadar böyle bir teknikle resim yapılabileceğini hayal edemezdim” dedi…
Erenköy ART 350 Galeri yönetiminde Doğuş Üniversitesi’nde açılan Ahad Saadi Sergisi’ne, sanat çevreleri de büyük ilgi gösterdi. Dünyaca ünlü ressamlarımızdan Bülent Turan da, sergiyi izleyen “USTALAR” arasındaydı…
İranlı sanatçı Ahad Saadi, “Türkiye’de böyle bir sergi açmış olmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Sanata ve sanatçıya değer verilen ülkelerin daha da fazla olması, en büyük arzumdur. Buradaki eserlerden ‘Barış Simgesi’ adlı vazo çalışmam, İran Unesco’da sergilenecek ve ardından Fransa’da bulunan Unesco’ya gidecek” dedi…
Duygularını irfani ve felsefi öyküler üzerine yapan Saadi’nin eserleri; dünya barışı, insan sevgisi, insana ve doğaya bağlılığı, ruhsal gelişim ve irfani yaşamın güzellikleri üzerine anlamlar taşımakta…