Ekonomi Bakanlığı, Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Toplantısı`nı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın başkanlığında İstanbul`da gerçekleştirdi. Toplantıya valiler, rektörler, akademisyenler, sağlık, eğitim, film ve bilişim sektörlerinin çatı kuruluşları temsilcileri ile iş adamları katıldı.
Ekonomi Bakanlığı, Haziran 2012`de Resmi Gazete`de yayımladığı 2012/4 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ çerçevesinde; döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin artırılması ve hizmet sektörlerinin uluslararası rekabet güçlerinin artırılması amacıyla sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere destek sağlanacağını belirtmişti.
Dr. Sinan İbiş: “Turizm Bakanlığı`na büyük görev düşüyor…”
Teşvikle desteklenen dört ayrı sektör adına; Sağlık Turizmi`nde Dr. Sinan İbiş, Eğitim`de Mustafa Aydın, Bilişim`de Aydın Ersöz ve Film`de Fırat Genç, kendi alanlarında kısa ve öz bilgiler aktararak, konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini ve tebliğden memnun olduklarını söylediler.
Medikal Turizm Derneği Başkanı ve Flavius International Medical Travel Organisation kuruluşlarının Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sinan İBİŞ, medikal turizm sektörü adına yaptığı konuşmada; “Ülkemizdeki tıp turizminin geliştirilmesi konusunda, Ekonomi Bakanlığı`nın teşvik çalışmasını gerçekleştirmesi yerinde bir karardır. Sağlık sektöründe olumlu karşılanan bu kararın, tıp turizminin gelişmesinde en büyük itici güç olacağı kesindir. Turizm alanının ülkemizde bir politika haline getirilmesinin son derece önemli olduğunu, özellikle turizm politikalarının geliştirilmesinde ana rol sahibi olacağını düşünüyorum” dedi.
Turizm Bakanlığı`na bu konuda büyük bir görev düştüğünü, teşvik alanlarında verimliliğin artırılması için bireysel değil, kitlesel hareketleri öngören çalışmaların senaryo haline dönüştürülmesinin gerektiğini vurgulayan Dr. Sinan İbiş, başarılı bir verimlilik için çok seviyeli kazanımı öngören projelerin oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Yenilik ve değer yaratmayı öngören teşvik kuralları olmalı…
Ekonomi Bakanlığı`nın yarattığı bu projelerdeki adımların ihtiyaçlarının yaratılacak fikirlerle ne kadar sınırsız ve bilinmez olduğunu düşünürsek, ihtiyaçların da o kadar sınırsız ve bilinmez olduğunu ifade eden Dr. İbiş; teşvik paketlerindeki kısıtlayıcı kurallar yerine Kosgep, Kalkınma Ajansları veya Avrupa Birliği projeleri mantığında proje bazında değerlendirilip, kabul görmeyi referans alan, yeniliği ve değerleri yaratmayı öngören teşvik kurallarına ihtiyaç olduğunu, sağlıkta başarılı operasyonlara adım atmak için ülkeler arası ihtiyaçların karşılanmasını öngören ikili devlet çalışmalarına gerek olduğunu, örnek olarak Makedonya`da hemodiyaliz, İngiltere`de ortopedik protez, petrol ülkelerinde ileri kanser araştırmaları ve tedavileri gibi ihtiyaçların karşılanmasını öngören anlaşmaların verimlilikte başarıyı getireceğini ekledi.
Hedef kısa süreli bir hasta mı, uzun süreli çok potansiyel hasta mı?
Ekonomi Bakanlığı`nın uygulamaya koyduğu teşvik kapsamında, bir hasta için uçak biletinin tamamı ve tedavi bedelinin – 50`sinin teşvik paketine göre devlet tarafından karşılanacağını belirten Dr. Sinan İbiş; hastalanma ihtimali yüksek olan emekli veya yaşlıların ülkemizde mutlu ve sosyal zenginliklerle yaşatılması halinde kazanımın tahmin edilemeyecek boyutta olduğunu, örnek olarak Norveç hükümetinin yaklaşık 1 milyon emekli vatandaşını başka ülkelerde yaşattığını ve her biri için barınma, sağlık ve sosyal yaşam olanakları için ayda 5.000 EURO ödediğini, 1 milyon kişilik bu kitlenin yıllık ödemeler tutarının 60 milyar EURO gibi bir rakama ulaştığını, bu kişilerin emekli maaşlarının da ayrıca ödendiğini ve gittikleri ülkelerde harcanabilir olduklarını düşünüldüğünde ise 30 milyar EURO`luk ilave bir kaynakla birlikte toplam 90 milyar EURO`luk bir kazanıma ulaşılabileceğini, sağlık hizmeti satmanın sadece ekonomi bir kazanım olmadığını, sosyal ve global politikalar anlamında da eşsiz kazançlar ve yeni iş olanakları sağladığını, her yabancı misafirin onun ülkesine açılım için bir anahtar rolünü de sağladığını söyledi.
Hetex Sağlık Turizmi Fuarı güç katıyor…
Dr. Sinan İbiş; “Şu an Türkiye`de bir İsveç yaşam köyü kurulabilmesi yönünde çalışmaların sürmektedir. Olabildiğince erken sonuçlanması için mutlaka hedef ülkelere yönelik ülkelerarası anlaşmaların devlet güvencesiyle ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunun için ikili görüşmeler ve anlaşmalar konusunda Ekonomi Bakanlığı`nın desteklerini sektörden esirgememesi gerekmektedir. Her geçen gün hızla yaşlanan dünyada, yaşlıların bakımları ile sağlık giderleri oldukça fazladır. Bu nedenle ihtiyaçların karşılanmasının başka ülke taşeronlarına aktarılması, şu an birçok ülkede tartışılmaktadır. Genç nüfusu ve ülkesel zenginlikleri ile Türkiye`nin burada aktif rol sahibi olabilecektir” dedi.
Dr. Sinan İbiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dört yıldan beri ülkemizde düzenlenmekte olan Hetex Sağlık Turizmi Fuarı, sağlık turizmi çalışmalarına büyük oranda güç katmaktadır. Bu yıl da Antalya`da 1-3 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuar, pek çok yeniliği de ilgililere gösterecektir. Medikal Turizm Derneği, tıp turizmi sektörünün gelişimi için bu alanda çalışan veya çalışacak kişilere, özellikle medikal turizm stratejileri konusunda eğitim vermektedir. Bu eğitim çalışmalarının sağlık turizmi pazarının gelişimi için mutlaka Ekonomi Bakanlığı`nca teşvik kapsamına alınması gerekmektedir.”