Ümraniye Belediyesi, 2009’dan bu yana ilçedeki konut, işyeri ve okullardan topladığı dönüştürülebilir atıklarla hem doğaya hem de ekonomiye destek oluyor. Yıllık ortalama 10 bin ton ambalaj atığı toplayan belediye, atık malzemelerin ham madde olarak geri dönüşümü için gerekli işlemin yapılmasını sağlıyor.
Ümraniye Belediyesi, gerek ilçeye kazandırdığı yeşil alanlar ve var olan yeşil alanların muhafazası konusundaki çalışmaları; gerekse okullar, işyerleri ve sitelerde gerçekleştirdiği çevre bilinci seminerleriyle doğa dostu belediyecilik çalışmalarını sürdürüyor. Belediyenin aynı amaçlarla yürüttüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı “Ümraniye İlçesi’nde Ambalaj Atıklarının Yönetimi ve Uygulama Planı” doğrultusunda ilçedeki meskenlerden atık toplanması çalışmaları devam ediyor.
ATIK MALZEMELER TEKRAR İMAL EDİLİYOR…
Çevreye verilen zararın azaltılması amacıyla, ilçedeki meskenlerden kullanım dışı kalan dönüştürülebilir atık malzemelerin toplanması ve çeşitli yöntemlerle tekrar imal edilmesi adına lisanslı firmalarla anlaşmalı olarak yürütülen çalışmalar; cam, tıbbi atık, bitkisel ve madensel yağlar, elektronik araçlar, pil, lastik gibi maddeleri kapsıyor. Atık malzemelerin sınıflandırılması ve toplanmasında göz önünde bulundurulan ayrımlar, geri dönüşümün süreci içinde önemli bir aşamayı teşkil ediyor.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ YERİNE EKONOMİK DEĞER YARATILIYOR…
Ümraniye Belediyesi, Geri Kazanım Projesi kapsamında ilçedeki meskenlerden her mahallenin atık toplama gününde poşetlerle ambalaj atıkları topluyor ve yeni poşetleri vatandaşlara dağıtıyor. Ambalaj atıklarının yarattığı çevre kirliliğinin azaltılması ve bunların yeniden ekonomik değer haline getirilebilmelerinin ülkemiz için öneminin farkında olan Ümraniye Belediyei; bu kapsamda 2015’te ilçede 320 bin ambalaj atığı poşeti, 8 bin 788 iç mekân geri dönüşüm kutusu, 479 konteyner, 85 kafes ile sanayi bölgesi, fabrika ve alışveriş merkezleri gibi fazla atık biriken meskenler için 19 kanca vinçli konteyner kullandı.