Kentsel dönüşümün merkezi haline gelen Fikirtepe’de, belirsizlik süreci vatandaşın sabrını taşırdı. Sokağa dökülen Fikirtepeliler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı protesto etti.
Emsal artış tartışmalarıyla gündeme oturan Fikirtepe’de vatandaşlar, çözümsüzlük nedeniyle zor durumda kaldıklarının altını çizerek Kadıköy’de yürüyüşe geçti. Fikirtepe metrobüs köprüsünde eylem yapan grup, ellerinde Türk bayrakları ile birlikte Tarihi Salı Pazarı’na yürüdü. Sadece Kadıköy Life objektiflerine yansıyan eylemde Fikirtepeliler, “sabırlıyız” mesajı verdi.
BU NE ÇELİŞKİ?..
Fikirtepe’ye komşu 180 metre yüksekliğindeki 40 katlı Akasya Projesi’ni göstererek; “Bu ne çelişki… Yanıbaşımızda devasa binaya izin verilirken, neden haklarımız ve geleceğimiz elimizden alınıyor” diyen Fikirtepelilere, çevre sakinleri ellerinde tencereler ile destek verdi. Fikirtepe sakinleri, Tarihi Salı Pazarı’nın göbeğinde dev Türk bayrağı açtı.
FİKİRTEPE, RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ…
Yetkinin belediyeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesinin ardından Fikirtepe, İstanbul’daki diğer 15 sorunlu bölge ile birlikte riskli alan ilan edildi. Bakanlık tarafından envanter çalışması yürütüldüğü, kamuoyuna yansıdı.
“4,14 EMSALİMİZDEN EN KÜÇÜK KESİNTİYİ KABUL ETMEYECEĞİZ”…
Fikirtepeliler, yapılan açıklamada konu ile ilgili şunları belirtti:
“Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri, çarpık yapılaşmaya rağmen 50-60 yıldır tamamen tapulu yerlerdir. Yıllardır komşu semtlere tanınan imar hakları, çeşitli bahanelerle tamamı tapulu olan mahallemize tanınmamıştır. 3-4 kuşak, çarpık yapılı bu mahallelerde ömür tüketmiş ve bu dünyadan göçmüşlerdir. Şehir alıp başını gitmiş; İzmit, Tekirdağ ve Şile’ye dayanmış, fakat Fikirtepe olduğu yerde saymıştır.
Şehrin bu hızlı gelişmesinde mahallemiz, payına düşen refah payını hiçbir şekilde alamamıştır. Ama doğal gelişim sonucu şehrin göbeğinde varoş kalmasına rağmen, değeri çok yükselmiştir. Mahallemize verildiği söylenen 4,14 emsal imar oranı üzerine pek çok spekülasyon yapılmakta ve konu kamuoyuna yanlış yansıtılmaktadır. Gerçek böyle değildir.
FİKİRTEPE, HARİTADAN SİLİNME NOKTASI GELMİŞTİR…
Çevremizde yapılmakta olan birçok proje, 8-10-12 gibi çok yüksek imar oranlarıyla bitirilirken, ne yazık ki Fikirtepe’de çok küçük arsa payı olan 200, 300, 400, hatta 500 hissedar, binbir zorlukla bir araya gelmeye çalışarak, bu oranı yakalamak için geçmişlerini, yaşamlarını, mahallelerini geride bırakarak, büyük bir özveri içine girmişlerdir. Mahalleli, binbir umut besleyerek mahallelerini terk ederek adeta darmadağın olmuş ve Fikirtepe, bir daha eski haline dönemeyecek duruma, adeta haritadan silinme noktasına gelmiştir.
100.000 insanın az da olsa temiz, güzel bir semt ve gelecek umudu, son gelişmelerle ne yazık ki umutsuzluk ve kabusa dönmüştür. Bizler, Fikirtepe’de doğmuş, büyümüş ve tapulu mülk sahipleri olarak devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bu durumu kabul etmeyeceğimizi, bu şehirde 3-4 kuşak kaybederek hak ettiğimiz yasal haklarımız için demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı, hakkımız olan 4,14 emsal imar oranında en küçük bir kesintiyi dahi kabul etmeyeceğimizi, zor da olsa yürüyen sürecin daha iyi işlemesi için gerekli yasal değişikliklerin bir an önce yapılarak, mahallemizin hak ettiği şekilde değişip dönüşmesinin önünün açılmasını, belirsizliğin hızla ortadan kaldırılarak insanlarımızın endişelerinin en kısa zamanda giderilmesini, kaygıların ortadan kaldırılmasını talep etmekteyiz.
İşgalci değil, tapulu mülk sahibiyiz. Talancı değil, yasal hak sahibiyiz. Adalet, mülkün temelidir. Fikirtepe, geçmişimiz ve geleceğimizdir. Sahip çıkacağız…”