Irmak Okulları’nda “Eğitimimizin Dünü, Bugünü, Yarını” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelin konuşmacıları; Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Prof. Dr. Aysel Çelikel ve Prof. Dr. Erol Eti’ydi.
“GÜNÜMÜZDEKİ EĞİTİM SİSTEMİ TÜKETİCİ…”
Atatürk’ün kadınların ve erkeklerin eşitliğini gündeme getirmesi ile karma eğitimin olmasından bahsederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. İrfan Erdoğan, günümüzdeki eğitim sisteminin üretici değil, tüketici olduğunu dile getirdi. Zamanın, olanakların, insanların ve yeteneklerinin tüketildiği eğitim sistemi yüzünden aşırı standartlaşma, teknikleşmeyle birbirine benzeyen aynı okulların olduğunu ve bunun sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada böyle olduğunu belirten Erdoğan; okulların, kentlerin bir mazisi olduğunu ve bu maziyle okulların yaşayabileceğini söyledi.
“DAHA İYİ BİR EĞİTİM SİSTEMİ YARATABİLİRİZ…”
Eğitimin kontrol edebileceğimiz bir şey olmadığını, başarı hikâyelerini öğrenip bilmek ve öğrencilere bunları anlatıp, onları motive etmemiz gerektiğini belirten Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Türkiye’deki eğitimin şu an için olamasa da dünyaya göre iyi bir yere sahip olduğunu söylerken, daha iyi bir eğitim sistemini de yaratabileceğimizi dile getirdi.
“KADINLARIN EĞİTİMDE EMEĞİ ÇOK BÜYÜK…”
Prof. Dr. Aysel Çelikel, kadının önemi ve eğitime etkisi hakkında konuştu. Bu panelin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında yapılmasının çok anlamlı ve önemli olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Çelikel, kadınların eğitimde emeğinin çok büyük olduğunu da belirtti. Eğitimin veriliş şekline göre kadına bakış açısının da değişebileceğini açıklayan Çelikel, bir toplumda kadınların nasıl algılandığının çok önemli olduğunu dile getirirken; medeni kanunun, laikliğin, laik hukukun başlangıcı ve kadınlara sağlanan hakların bel kemiği olduğunu belirtti.
“KADINLAR GERİ PLANDA VE DEZAVANTAJLI BIRAKILIYOR…”
Kadına karşı şiddete ve küçük gelinlere de konuşmasında yer veren Çelikel, şiddetin ana nedeninin kadın-erkek arasındaki güç dengesizliği olduğunu söylerken, toplumda kadın ve erkek arasında toplumsal rollerin çok büyük bir etkisi olduğunu söyledi. Günümüzde, eğitimde de okul kitaplarında gördüğümüz bazı resimlerin toplumsal rollerin şekillenmesine etkisi olduğunu belirtirken, bunun kadını geri planda ve dezavantajlı bıraktığını ve bu farkın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
“KADININ GÜÇLENDİRİLMESİ EĞİTİM İLE MÜMKÜN…”
Kadının birey olduğunun ve haklarının farkına varmasının, dolayısıyla da güçlendirilmesinin eğitimle olabileceğini belirten Prof. Dr. Aysel Çelikel, bir toplumda eğitim seviyesi ne ise o toplumun geleceğinin de o olacağını söylerken, eğitimin niteliğinin ve kalitesinin o ülkedeki siyasal rejimin niteliğini ve kalitesini de oluşturduğunu dile getirdi.