8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kartal’da beş gün süren etkinliklerle kutlandı.
Kartal Belediyesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin ortaklaşa düzenledikleri “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlamaları, düzenlenen etkinliklerle son buldu. 6- 10 Mart tarihleri arasında, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi ve Kartal Cem Evi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikler çerçevesinde; paneller, tiyatro ve film gösterimleri, resim sergileri, müzik dinletisi, folklor gösterileri ile birlikte sinevizyon ve dia gösterileri yer aldı.
Kutlama etkinliklerinin ilk günü Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün eşi Feray Öz’ün ev sahipliğini yaptığı etkinliklerde, CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter, CHP Parti Meclis üyesi Begüm Yavuz ve KADER Genel Başkanı Çiğdem Aydın da panelist olarak katıldı. Programda ayrıca, sanatçı Şebnem Sönmez’in yönettiği “Emekçi Kadınlardan Mektuplar” adlı gösteri de yer aldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Feray Öz, Atatürk’ün Türk kadına inandığını ve toplumdaki yerini sağlamlaştırdığını belirtti. Atatürk’ün toplantılarında, kadınları en baş köşelerde oturttuğunu ve kadınsız toplantı düzenlemediğini söyleyen Öz, “Bu değerleri devam ettirecek olan bizleriz” dedi.
Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı olan Sabiha Bengitaş’ı anlatarak sözlerine devam eden Öz; Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın yapımında yer alan Bengitaş’ın, İtalyan yontmacı Pietro Canonica’nın asistanı olarak İtalya’ya gitmesi gerektiğini, ancak bu duruma bazı çevrelerce karşı çıkıldığını anlattı.
Öz, sözlerine şu cümlelerle devam etti: “O dönemde bir genç kızın bekâr olarak tek başına İtalya’ya gidip yaşaması bazı çevrelerce ters karşılanır ve engellenmeye çalışılır. Bu konuyu duyan zamanın Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati ise, hemen devreye girer ve Sabiha Bengitaş’ı İtalya’ya, Canonica’nın asistanı olarak çalışmaya gönderir. Bu vesileyle, Atatürk’ün ilk Milli Eğitim Bakanını da saygı ve rahmetle anıyorum.”
Engelli kadınlar adına söz alan Kartal Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi Koordinatör Yardımcısı Ayhan Alkan, engelli kadınların da hayatın her bölümünde eşitsizlikle karşılaştıklarını söyledi. Engelli kadınların ilk olarak insanca yaşama sesinin duyulması gerektiğine değinen Alkan; “Hem kadın, hem engellisin. Yani iki şekilde de sosyal alanlarda olmaman gerekiyor. Bırakın ataerkil bir toplumda, yani ‘erkekler dünyasında’ eşit olmayı, kadınlar içinde bile eşitlikten uzak kalmış engelli kadınların engelsiz ve insanca yaşama taleplerinin de artık duyulması gerekiyor” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter, KADER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, CHP Parti Meclis Üyesi Begüm Yavuz, “Toplumda Kadının Yeri” konulu panele konuşmacı olarak katıldılar. Düzenlenen panelde eğitim, sağlık, çalışma hayatı ve siyasette hala eşitsizliğin sürdüğü ve eğitim seviyesi bakımından kadınların daha eğitimli olduğu vurgulandı.
Kadınların verecekleri kararlarla dünyanın yönetilebileceği ifade edilen panelde, ülkede kadın erkek eşitliği hakkında yasal hiçbir engelleme olmadığı, ancak yine de erkeklerin birçok hakka engel olduğu belirtildi.
Kadınların sürekli evde kalmaları ve aktif olmamaları konusuna da değinilen panelde, tüm kadınların çalışması gerektiği ve her kadının kendi yapabildiği işi, evde ya da dışarıda yaparak topluma katkıda bulunmasının önemine değinildi.
Tiyatro sanatçısı Şebnem Sönmez’in yönettiği “Kartallı Emekçi Kadınlardan Mektuplar” bölümünde, dört kadın yazdıkları mektupları izleyicilere okudu. Bergüzar Tüzün’ün annesine, Şebnem Taneri’nin siyasetçilere, Karanfil Ekinci’nin Atatürk’e ve Hanife Tanrısever’in de vatanına yazdığı mektupları dinleyen katılımcılar, gözyaşlarını tutamadı.