Yaz mevsiminin ardından kalın ve kapalı kıyafetlerin altında kalan kalıcı dövmelerinden kurtulmak isteyenlerin bu sorununu 30 dakikalık seanslarla ortadan kaldırılacağını belirten uzmanlar, gebeler ve kalp hastalıkları gibi durumlarda bu uygulamanın yapılmasının riskli olduğuna dikkat çektiler.
Dövme silme işleminde birçok tekniğin uygulandığını, ancak ciltte telafisi olmayan kötü görüntüleri önlemek için lazer ile dövme silme yönteminin hastaların en çok tercih ettiği, yan etkisi minimum olan bir teknoloji olduğunu belirten Estetik International Sağlık Grubu’ndan Op. Dr. Bülent Cihantimur, lazerle dövme silme işleminin 12 yaşından büyük herkese uygulanabileceğini, seans sonrasında kişinin günlük rutin işlerine dönebileceğini söyledi.
Op. Dr. Cihantimur, lazer ile dövme silme uygulamasının merak edilen yönlerini şöyle açıkladı:
Kalıcı dövme, tedaviyle vücuttan nasıl atılıyor?
Yaptırılan dövmenin boyası deriye işlediğinde, cilt bunu yabancı madde olarak algılar ve özel hücreleriniz buna tepki vermeyi dener. Ancak boya partikülleri çok büyük boyutta olduğundan, vücudunuz dövmeyi atamaz ve dövmeniz kalıcı hale gelir. Lazer uygulaması büyük boya partiküllerinin parçalanmasını sağlar. Bu sayede çok küçük parçalara bölünen dövmeniz, vücudunuzun müdahale edilebileceği boyutlara gelir. Bu uygulama sonrasında yabancı maddeler vücudunuzdan yavaş yavaş atılır.
Lazer ile dövme silme işleminin yan etkileri var mıdır?
Dövme silme işleminin yapıldığı bölgede hafif yanma, kabarıklık ve cilt tahrişi olabilir, ama bunlar kendiliğinden iki üç gün içerisinde geçer. Bazı durumlarda da kabuk oluşumu ve kaşıntı olabilir. Bu normaldir. Bunların dışında herhangi bir yan etki meydana gelmemektedir.
Kalp hastalarında ve gebelik döneminde dövme silme işlemi yaptırabilir mi?
Lazerli dövme silme işlemiyle 12 yaşından büyük herkes kalıcı dövmelerini sildirebilir. Fakat uygulanacak kişinin kalp ve şeker hastalığının, dövmenin bulunduğu bölgede herhangi bir cilt rahatsızlığının olmaması, epilepsi hastalığının olmaması ve gebe olmaması gerekir.
Başarı oranı nedir?
Başarı oranı yüzde 85’lerdedir. Lazerli dövme silme işleminden sonra hasta günlük rutin işlerine dönebilir. Sonuç olarak, dövme sildirmeye karar verdiğinizde sildireceğiniz yeri çok iyi seçmelisiniz.
Tek seansta dövme silinebiliyor mu?
Temiz ve hasarsız bir cilde kavuşmak biraz sabır ister. Seanslar dövmenin yapısal özelliklerine bağlı olarak 3-10 seans arasında değişiyor. Her seansta lazer uygulama en fazla 30 dakika sürüyor.
Dün güneşlendim, bugün dövmemi sildirebilir miyim?
Lazer ile silme işlemi öncesinde en az iki hafta güneşlenilmemeli, solaryuma girilmemelidir. Lazerli dövme silme işlemi uygulamasından hemen sonra rutin işlerinizi yapabilirsiniz. Ancak silme işleminin başarısını arttırması için, şu önlemlerin alınması gerekir:
Dövme silme seansı biter bitmez bölge kapatılır ve en az 24 saat su ve güneş ile temas etmesi önlenir. En az ilk hafta direkt güneş ışığından kaçınılması gerekir. Her gün dövmenin bulunduğu yere nemlendirici krem sürülür. Kabuklanma görülebilir. Kabuklar kesinlikle koparılmamalıdır. Uygulama yapılan yere en az 1 ay başka işlem yaptırılmamalıdır.