Gazeteci-yazar Mine Söğüt, Kadıköy TESAK’ta (Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi) Doğan Kardeş’in 70 yıllık serüvenini anlattı.
Doğan Kardeş, 1945 ile 1978 yılları arasında 33 sene boyunca kesintisiz olarak yayınlanan, 10 yıl aradan sonra ise 1988’den 1993’e kadar yine okuyucusuyla buluşan bir dergi… Yapı Kredi Bankası’nın desteğiyle Şevket Rado ve Vedat Nedim Tör’ün çocuklara sunduğu bu dergi, birkaç nesilde derin izler bırakan bir efsaneye dönüşmüştü. Adını, Yapı ve Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in oğlundan almıştı. 1939 yılında 10 yaşındayken İsviçre Alplerinde bir çığ faciasında hayatını kaybeden Doğan Taşkent’in anısını yaşatmak için yayınlanan bu derginin benim çocukluğumda da çok önemli bir yeri vardı. 2008 yılında tekrar yayınlandığında elime alıp da yaşadığım hayal kırıklığını yeni Doğan Kardeş’in editörüne bildirmiştim.
Okuyucularını kültür ve sanata yönlendiren dergide maliyetsiz oyunlar, basit malzemelerle uçurtma, kese kağıdından kedi yapmak gibi beceriler öğretilirdi. İdil Biret ve Suna Kan’ın harika çocuk olarak eğitim gördükleri yıllarda yurtdışından gönderdikleri mektuplar; Müjdat Gezen, Coşkun Aral, Pınar Kür, Talat Halman, Halit Refiğ, Oya Baydar ve Selim İleri’nin küçücükken yazdıkları şiirler, Öztürk Serengil’in yaptığı resimler yayınlanmıştı. Eğitici olduğu kadar, eğlendirici de bir dergiydi.
1968 İstanbul doğumlu Mine Söğüt’ün şimdiye kadar yayınlanan kitapları: Adalet Cimcoz, Beş Sevim Apartmanı, Kırmızı Zaman, Sevgili Doğan Kardeş, Aşkın Sonu Cinayettir, Şahbaz’ın Harikalude Yılı 1979, Deli Kadın Hikayeleri, Darbeli Kalemler, Dolapdere: Kürt Kediler – Çingene Kelebekler, Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Herşey… Mine Söğüt, iki yıldır ise Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazılarına devam ediyor.