İstanbul Üniversitesi’nde eğitim alan, çocuk eğitimi ve yayıncılığı hakkında birçok araştırmalar yapan ve şu an bir çocuk yayını olarak çıkan Beyaz Bulut Dergisi’nin yazar kadrosunda yer alan Sevinç Şahin ile çocuk eğitimi ve eğitim sistemimiz üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kadıköy Life Dergisi’ne açıklamalarda bulunan Şahin, çocuk eğitiminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları sayarken, Türk eğitim sisteminde bulunan eksiklikler ve hatalara da dikkat çekti.
“DAİMA KENDİMİ GELİŞTİRMEYE ODAKLI YAŞADIM…”
1967 yılında Kayseri’de doğan Sevinç Şahin, 1970 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etmiş. Okumaya sevdalı biri olduğunu defalarca dile getiren Şahin; “Ben ailemin İstanbul’a gelmesini kendim için büyük bir şans olarak gördüm hep. Okuma yazmayı öğrendiğim günden beri, okumaya sevdalanmış biri olarak, başörtüsü yasağı sebebiyle üniversite hayatımın sadece ÖYS sınavına girmekle sınırlı kalması, hayatımın en kötü hadiselerinden biriydi. Tahsil hayatım böyle sekteye uğradıktan sonra 1990 yılında evlendim. Evet, belki resmi olarak tahsil hayatım engellenmişti, ama ben daima kendimi geliştirmeye ve yetiştirmeye odaklı olarak yaşadım” dedi.
“ÇOCUK ALGIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ…”
Çocuk eğitimi hakkında araştırmalar yapmış olan Sevinç Şahin, çocukların doğru bir şekilde yetiştirilmesi için bunun öncelikle ebeveyn bazında ele alınması gerektiğini söylüyor. ‘Çocuk’ algısının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları belirtiyor: “Çocuklar, bizim tapulu bir eşyamız ya da bizim gerçekleştiremediklerimizi gerçekleştirecek kullarımız değillerdir. Onlar bizlere verilmiş emanetlerdir. Ve her çocuk, kişilik sahibi bir bireydir. Bunu kabul etmek, birçok ebeveyne ve öğreticiye çok zor gelmekte. Bu kabullenemeyiş sonucu çocuğa karşı takınılan durum, çocuğun gelişimini son derece kötü etkilemektedir. Çocuk gelişerek büyür, o eğitilecek bir evcil hayvan değildir. Çocuk, sadece kendisine emredileni yapan bir yaratık olarak muamele görerek büyüyüp, bedenen büyüdüğünde de yetişkin gibi davranması beklenen bir varlık olmaktan öteye gidemiyor.”
“ÇOCUKLARI HAYATA HAZIRLAYAN EĞİTİM, DOĞRU EĞİTİMDİR…”
Eğitim sistemi üzerine eleştiriler getiren Sevinç Şahin, bu konuda düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Eğitim sistemine öğrenci olarak dahil olduğum günden beri, eleştiri oklarım daima hazırdadır. Bir sürü enerji küpü çocuğu alıp, dört duvar arasına hapsederek yapılan bir eğitimin ve öğretimin çocuğa ne sağladığını iyi gözlemlemek lazım. Çocuklarımıza vereceğimiz eğitim, onları her şekilde hayat hazırlayan, kendi kararlarını alan, aldığı kararların sonuçlarını kabullenip, sorumluluk üstlenen bireyler olmalarını sağlayan bir eğitim ise doğru bir eğitimdir. Maalesef gerek geçmişte gerek günümüzdeki eğitim maceralarımız, birçok yönden bir hayal kırıklığı niteliğindedir. İlkokuldan başlamak üzere büyük değişikliklere gidilmesi gerek. Aylarca okullara mahkum edilen çocuklar, gerçekte tam anlamıyla doğru dürüst bir şeyler öğrenemeden mezun oluyorlar. Çünkü eğitimcilerimizin eğitilmesi gerek öncelikle. Bir de zoraki dayatılan, öğrencilerden ve velilerinden beklenen davranışlar üzerinde durulmalı. Çocuk öğrenmeye hazır hale getirilmeden, eğitime tabi tutulmamalıdır.”