Adıgüzel Eğitim Kurumları, CERN’de çalışan Türk bilim insanı Dr. Bora Akgün’ü konuk etti. “Mesleğimi Seçiyorum” projesi kapsamında konuk olan Akgün, CERN’de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) çalışan Türk bilim insanlarından biri olarak yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
CERN Araştırmaları…
İsviçre ve Fransa sınırında yer alan ve Cenevre şehrine yakın olan CERN, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuarıdır. CERN’in kuruluş amacı, üye ülkelerin kendi bütçe olanakları ile gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak yürütebilmektir.
Günümüzde 56 ülkeden 500 enstitüyü temsil eden yaklaşık 8.000 civarındaki araştırıcı (dünyadaki parçacık fizikçilerinin yarısı), CERN’de araştırma yapmaktadır. CERN, Nobel ödüllerine de layık görülen çok önemli bilimsel buluşların yapıldığı bir merkezdir.
CERN’de çalışan Türk bilim insanlarından bazıları…
CERN’de yürütülen deneyin amacı, bundan yaklaşık 14 milyar yıl kadar önce dünyanın oluştuğu patlama olarak kabul edilen “Big Bang (Büyük Patlama)” teorisini laboratuar ortamında, büyük hadron çarpıştırıcısı (lhc) ile küçük parçacıklarda gerçekleştirmek ve dünyamızın nasıl oluştuğu, bir maddenin aslında ne olduğu ve nasıl meydana geldiğini gözlemleyebilmektir.
CERN’de yürütülen araştırmalarla ulaşılmak istenen, maddenin yapısını ve maddeyi birarada tutan kuvvetleri anlamaktır. İnsanlığın asırlardır yürüttüğü maddenin yapısını anlamak amaçlı büyük faaliyetin modern altyapısı, parçacık hızlandırıcılarıdır. Parçacık hızlandırıcılarında çok yüksek enerjilere ve çarpışma sayılarına erişmek, çarpışmalardan çıkan çok sayıdaki parçacığı algılayabilmek, mevcut teknolojinin sınırlarını zorlamaktadır. Bu bağlamda CERN, temel bilim araştırmalarının yanında, yarının teknolojilerini geliştirmekte de çok önemli bir rol oynamaktadır.
Adıgüzel’li öğrenciler, CERN hakkında merak ettikleri tüm soruları Dr. Bora Akgün’e yönelterek, CERN’de yapılan deneyler ve çalışmalar ile ilgili bilgi aldılar.