Kaçan kurbanların yakalanması sırasında oluşan kötü görüntüler artık tarih oluyor. Çekmeköy Belediyesi, olası kaçış durumları için kurban yakalama timi kurarak, hazırlıklarını tamamladı. Sağlık İşleri ve Zabıta Müdürlüğü personellerinden oluşan 10 ekibe, veteriner hekimler tarafından eğitim verildi.
Eğitimde önceliğin hayvana ve çevreye zarar vermeden yakalanması olduğu belirtilirken, kaçan kurbanlığı yakalamak için hareketleri kısıtlayıcı iğnelerden başka hiçbir aracın kullanılmaması uyarısı yapıldı.
Havalı tabanca ile atılan iğnelerdeki ilaç miktarının hayvanın kilosuna göre ayarlandığını belirten yetkililer, iğnenin iki dakika içinde etkisini gösterdiğini ve yeterli olmadığı durumlarda ikinci dozun da yapılabileceğini söyledi.
Önemli olan yakalamak değil, kaçırmamak…
Yetiştirilirken sakin ortamlara alışan hayvanlar, kurban pazarlarında ve kesim yerlerinde kalabalık ve gürültüden ürkerek, bulunduğu yerden uzaklaşmaya çalışıyor. Büyükşehirlerde kaçtıkça daha da karmaşanın içine giren hayvanların, kendisine ve çevresine zarar vermeden yakalanması önem taşırken, asıl önlemin hayvanlar kaçmadan önce alınması gerekiyor.
Hayvanların canını yakmadan taşınması, nakil sırasında arka ayaklarının tutularak hareketinin kısıtlanması, ihtiyaç duyulduğu takdirde burun deliklerinden tutularak sakinleştirilmesi, en önemlisi kalabalık ve gürültüyle hayvanların ürkütülmemesi konusunda uzmanlar uyarıyor.