ECE Türkiye Proje Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilen CarrefourSA Maltepe Park Alışveriş Merkezi, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti logo kullanma hakkını kazanmış olan Koca Sinan’ın seçme eserlerinin paylaşıldığı oldukça önemli kabul edilen nadide bir sergiyi ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor.
Sergide yer alan büyük usta’nın eserleri farklı bir bakış açısıyla, kademeli 2 boyutlu, 3 boyutlu tel kafes – Konstrüksiyon uygulamaları ve 2 boyutlu tel ve silikondan imal edilmiş siluet uygulamaları şeklinde sergilenmekte.
Anadolu Yakası Haber Portalınız olarak 26 Eylül 2010 tarihine kadar alışveriş merkezinde sergilenmekte olan bu olağanüstü sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
Dünyanın en büyük mimar ve yapı sanatçılarından Mimar Sinan
Dülgerlerin ve Taşçı ustalarının piri Koca Sinan diye de anılan, Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman dahil üç büyük Osmanlı padişahı döneminde yaşamış, dünyanın en büyük mimar ve yapı sanatçılarındandır. Mimar Sinan, 1490’da, Kayseri’nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. Sinan, 92 camii, 52 mescit, 57 medrese, 7 darül-kurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser vermiştir. Başyapıtı, “ustalık eserim” dediği Selimiye Camisi’dir.
Sinan “Çıraklığımı İstanbul’daki Şehzade Camii’nde yaptım. Kalfalığımı da Süleymaniye Camii’nde tamamladım. Fakat bütün gücümü bu Sultan Selim Han camiinde sarf edip ustalığımı ayân ve beyân ettim.” demiştir.
Osmanlı’nın en güçlü çağında yaşayan ve Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat olmak üzere, üç padişah döneminde mimarbaşılık eden Mimar Sinan, imparatorluğun gücünü simgeleyen mimarlık başyapıtlarının tasarlanıp uygulanmasında en büyük rolün sahibiydi.
400 sene sonra bile ayakta duruyor
Tarzıyla, “ser mimârân-ı cihan ve mühendisân-ı devran, dünyadaki mimarların ve zaman içindeki mühendislerin başı” şeklinde anılan Sinan’ın yapılarının çoğunun, 400 sene sonra bile ayakta duruyor, hatta kullanılıyor olması, onların taşıyıcı sistemlerine olduğu kadar temellerine de özen gösterilmiş olmasındandır…