Adalar Müzesi’nden yeni sergi 21 Mayıs’ta Büyükada Şehir Hatları İskelesi’nde açıldı. “Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 yılı”. Büyükada Arabacılar Meydanı ise Adalı sanatçıların sergi ve yerleştirmelerine ev sahipliği yapacak olan sergi 2 ay açık kalacak, sergiler süresince meydanda kültürel etkinlikler de gerçekleştirilecek.
Adalar kent yaşamının önemli parçalarından biri olan Büyükada fayton durağına neredeyse 150 yıldır ev sahipliği yapan meydan, faytonların kaldırılması sonrasında, İBB tarafından yeniden düzenleniyor. 2020’nin son günlerinde meydan düzenlemesinin yarışmayla yapılacağı açıklanmış ve sürece Adalıların da katılımı öngörülmüştü.
1/5000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı çalışmalarına paralel olarak gündeme gelen meydan düzenleme süreci, Adalıların da katılımıyla çok çeşitli yönleriyle tartışılmış, yarışma şartnamesi de bugüne kadar olanlardan farklı olarak, katılımın bir parçası haline getirilmişti. Şartname, yarışmaya konu alanın tarihi geçmişine, Ada’ya çıkış noktası olan iskeleden başlayarak, hemen yanı başındaki Saat Meydanı, çarşı ve nesillerdir süregelen zanaatkarlıklarla birlikte vurgu yapıyor, tarihten taşınan bu bütünselliğe dikkat çekiyor.


ADALAR MÜZESİ TARİHİ MEYDANIN DÜZENLENMESİNE KAYITSIZ KALMADI
Adalar Müzesi tarafından, Adalar Belediyesi – Adalar Vakfı işbirliği ve İBB ile Şehit Hatları İşletmesi desteğiyle hazırlanan sergi, başlığa ve temasına son derece uygun bir yerde, Büyükada’nın tarihi vapur iskelesinin yolcu giriş bölümünde 21 Mayıs Cuma günü saat 14.00’de açılacak. Sergi 20 Temmuz tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Sergi için İBB tarafından oluşturulan yeni sergileme sistemiyle Adalarımız, eksikliği duyulan yeni bir sergi alanına da kavuşmuş oluyor. Serginin tasarımı Bülent Özden tarafından yapıldı. Sergideki görsel malzemeler ve çizimler, Akillas Millas ve Adalar müzesi arşivinden alındı. Çizimlerin renklendirilmesi ise Bülent Çelik tarafından yapıldı. Sergi için hazırlanan ve meydana dair tanıklıkları içeren üç video da, Adalar Müzesi YouTube kanalı üzerinden yayınlanıyor.
SERGİ ÜÇ BOYUTLU OLARAK SANAL ORTAMDA
2 ay süreyle gerçek ortamda ziyaret edilebilecek sergiye, aynı anda ve kalıcı olarak https://arabacilarmeydani.adalarmuzesi.org adresinden ulaşılabilecek. Sergiyle birlikte yarışmaya konu olan meydanda etkinlikler de planlanıyor. Bunlardan biri, Adalı sanatçıların meydanın farklı noktalarına yerleştirilecek eserleri olacak.


ADALI 10 SANATÇIDAN MEYDANDA YERLEŞTİRMELER
21 Mayıs-20 Temmuz 2021 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek Meydan Sergilerine Adalı 10 sanatçı katılıyor. Büyük bölümü “meydanın hafızası”na gönderme yapan yerleştirmelere imza atan Adalı sanatçılar şöyle: Ayşem Ötük, Çiğdem Üçüncü, Ebru Akıncı, Fatma Sağ Tunçalp, Fikret Parlak, Gül Bolulu, Gülce Kuter, Metin Özkara, Sevgi Çekiç, Zeynep Soref.
Sergini açılış konuşması yapan Halim Bulutoğlu, konuşmasında sergi sürecini anlattı ve destek olan kurumlara teşekkür etti. Büyükada Vapur İskelesi’nde sergilenen Akillas MILLAS ve Adalar Müzesi arşivinden görsel malzemeler ve çizimler ile Büyükada Fayton Meydanı’nda yer alan 10 sanatçının birbirinden farklı ve bağımsız kurguladıkları eserler Temmuz Ayı sonuna kadar sanatseverleri bekliyor olacak.