Edebiyat ve eğitim tarihimizin büyük ismi Behçet Necatigil’in arşiv sergisi “Necatigil’in Odası”, 20 Nisan’da Büyükada’daki Adalar Müzesi’nde ziyarete açıldı. Şairin mektuplarından, notlarından ve kişisel eşyalarından oluşan zengin içerikli sergi, açılış gününde edebiyatseverleri özel bir etkinlikle bir araya getirdi.
Sergi öncesinde gerçekleşen “Bir Hayata Mektuplardan Bakmak: Necatigil’in Mektupları” başlıklı söyleşi, Necatigil’in edebiyat yolculuğunu mektupları üzerinden yeniden okumaya davet etti. Söyleşiyi, yazar ve arşiv araştırmacısı Serenad Demirhan yönetti. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan mektup kitaplarının editörü Murat Yalçın ve şair-yazar Metin Celâl’in katılımıyla gerçekleşen söyleşide, Necatigil’in küçük yaşlarda başlayan ve zamanla derinleşen edebiyat tutkusunun mektuplar aracılığıyla nasıl izlenebileceği tartışıldı.
Murat Yalçın, “Mektuplarda şiirlerinin altyapısını görüyorsunuz. İkisi bir bütün. İyi ki bu kadar mektup yazmış ve gelen mektuplarla birlikte korunmuş. Bunları ortaya çıkarmak mahremiyeti zedelemez; çünkü edebiyatçı yazmaya oturduğunda kendine çeki düzen verir,” diyerek mektupların şiirle kurduğu bütüncül ilişkiyi vurguladı. Metin Celâl ise, Necatigil’in şiirlerinin günün beklentilerine göre değil, içsel bir derinlikle ve katmanlı bağlantılarla örüldüğünü belirtti.
Serginin açılışını, Adalar Vakfı Başkanı Ali Erkurt ile birlikte gerçekleştiren Necatigil’in kızları mimar Selma Necatigil ve yazar-çevirmen Ayşe Sarısayın duygusal bir konuşmayla katılımcılara teşekkür etti. Sarısayın, “Necatigil, 60’lı yıllarda iki yaz kaldığımız, yoğun çalışması nedeniyle ancak günübirlik geldiği adaya, doğumunun 109. yılında bu kez zengin arşivini barındıran odasının okurlarına açıldığı sergi ile üç haftalığına geldi,” diyerek serginin taşıdığı özel anlamı paylaştı.
Sergi kapsamında ikinci söyleşi olan “Edebi Bir Mirasın İzinde”, 27 Nisan Pazar günü saat 16.00’da Adalar Müzesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Söyleşiye Ayşe Sarısayın, Yiğit Bener ve Deniz Yüce Başarır katılacak.


Görsel Kaynak: Cumhuriyet