Beril Zaman’ın bundan tam bir yıl önce, ‘Acaba görünmeyenleri görebilir miyim?’ sorusuyla yola çıktığı Küba gezisinin neticesinde ortaya çıkan fotoğraf sergisini, 27 Aralık ile 31 Ocak tarihleri arasında Kadıköy Barlar Sokağı’ndaki Hera Cafe’de görebilirsiniz.
Küba’yı anlattığınız fotoğrafların ve serginin neden ismi yok?
Beril Zaman; “Kavramlara ve sınırlandırmalara sokmadan, Küba’ya duyduğum saygıdan serginin ve fotoğrafların ismi yok.”
Serginin bar ortamında olmasının özel bir anlamı var mı?
Beril Zaman; “Bar ortamının samimi bir ortam olduğunu düşünüyorum. Sonuçta Küba çok özel bir yer ver. Bar ortamı diğer pek çok ideolojik yerden daha samimi geliyor bana. Sonuçta Hera’nın müşteri profili belli. Sergimi burada açmamım bir başka nedeni de, mekanın ortağı Nebahat Alev’in desteği oldu…”
Sergi fikri nasıl ortaya çıktı?
Beril Zaman; “Özgürlük ve tutsaklık kelimelerinin tam orta yeri: Küba. Çok fazla sözün söylendiği ya da kimsenin söylenenleri duymadığı bir yer. Küba kiminin neşesi, kiminin hüznü; bazısının hapishanesi, bazısının cenneti… Geçen yıl gitme fırsatı bulduğum Küba’da gözüme ilişen ‘kare an’lar oluşturuyor bu sergiyi. Küba’nın bana söyledikleri veya benim duyabildiklerimden…
Küba bize göre özgürlük ülkesi ama gerçekten özgürler mi? Özgürlük ve tutsaklık kime ve neye göre değişiyor? Orası mı özgür, ben mi özgürüm yoksa sadece orada mı özgürüm? Bunları sorgulamaya başladığım andan itibaren kafamda sergi fikri oluşmaya başladı.”
Neden bir yıl sonra?
Beril Zaman; ”Kendime sanatçı demiyorum. Gördüklerimi paylaşmak istedim ve bu bir yıl süre zarfında uğraştığım diğer projelerimin yanı sıra, belki de bu kadar özel bir yer için ancak hazır hissetim kendimi…”
“Duygusal çekimler”
Beril Zaman; “Her şeyin teknik olmadığını düşünüyorum. Fotoğrafta duygusallık olmalı. Karenin içine duygusal anları hapsedebilmek önemli olan bence.. Fotoğraflarımda mükemmel teknikler yok, ışık patlamaları var, ama o ışık patlamaları ya da kusurlarıylaydı benim orada gördüklerim. Tıpkı hayat gibi! Hayat zaten kusurlu değil mi?
Fotoğraflarımda kendimce gizlediğim bana ait işaretler var. Mesela, elinde şapka tutan Kübalı kadının fotoğrafında şapkayı ön plana çıkarmayı tercih ettim. Eğer kadını ön plana çıkarsaydım, işin içine teknik girecekti ve kadının yaptığı şapkaları satarak hayatını kazandığını belki de vurgulayamayacaktım kendimce…”
Küba hakkında çok şey düşündürecek sergiyi gezmek, sizi teknik ve Küba’ya yüklenilen anlamlar konusunda oldukça düşündürecek…
Beril Zaman kimdir?
1984 doğumlu Beril Zaman, 2002 yılında girdiği Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden 2007 yılında mezun olduktan sonra, Cumhuriyet Gazetesi Kültür Servisi’nde stajyer olarak bir süre çalıştı. Daha sonra, gazetenin hem Hafta Sonu Eki’ne, hem de Kültür Servisi’ne serbest yazar olarak yazı yazmaya devam eden Zaman, bu süre zarfında ilgi duyduğu fotoğraf alanında da kendini geliştirdi.
Bu yıl kazandığı Bilgi Üniversitesi Performans Sanatları Bölümü’nde okuyan Zaman’ın, Kadıköy Life olarak başarılarının devamını diliyoruz.