Kadıköy Belediyesi’nin Fikirtepe’de çözümsüzlükten yakındığı dönemde Kadıköy Life, bölgede algıları değiştirecek çok önemli belgelere ulaştı. Kadıköy Belediyesi’ne ait, toplamı 550 metrekareyi geçmeyen iki arsanın belediye bünyesinde satışı gerçekleşmediği için, Pana Yapı’nın 2012 yılında 400 hak sahibinin tamamından aldığı imzaya rağmen inşaat çalışmaları başlayamıyor.
2 yıldır 197 konut üzerinde yüzlerce hak sahibi, belirsizlik nedeniyle büyük kaygı yaşıyor. Vatandaşlar, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun İBB Meclisi’ndeki konuşmasının arkasında durmasını istiyor. Nuhoğlu, “Her şeyden para kazanmak zorunda mıyız” demişti. Kadıköy Belediyesi’nin ada üzerindeki arsalarının fiyatlarını bölge değerlerinin oldukça üzerine çekmesi ve tapularına şerh koydurması ise, büyük bir çelişkiyle kentsel dönüşüm çalışmalarını kilitledi.
Fikirtepe’de düğümlenen kentsel dönüşüm çalışmalarında kamulaştırma adımları hız kazandı. 4 yıldır ilerleme sağlanamayan dönüşüm çalışmalarında Fikirtepelilerin sabrı iyiden iyiye azald. Ağır yükün altına giren firmalar, uzayan süreç ve hak sahiplerine ödedikleri kira bedelleri nedeniyle sıkıntıya girmeye başladı. Bu süreçte alevlenen tartışmalar gündemden düşmezken, Kadıköy Life çarpıcı belgelere ulaştı.
KADIKÖY BELEDİYESİ’NİN FİYAT ARTIŞI BELİRSİZLİĞİ GETİRDİ!..
İnşaat firması, ada üzerindeki sorununun bir an önce çözülüp inşaatların başlayabilmesi için Kadıköy Belediyesi’ne kat karşılığı sözleşme yapılması teklifini götürdü. Teklifin kabul edilmesi halinde inşaat firması, Kadıköy Belediyesi’nden bölgeyi kilitleyen iki küçük arsayı almış olacak; aynı zamanda da iki yıldır belirsizlik nedeniyle sancılı dönemden geçen 400 hak sahibinin yüzünü güldürecekti. Katların belediyeye, arsa fiyatlarının çok üzerinde ciddi gelir sağlayacağı vurgulanmasına rağmen gerekli ilerleme sağlanmadı. Kadıköy Belediyesi, 18 Şubat 2014 tarihinde sorunlu ada üzerindeki iki adayı metrekaresi 7.500 TL üzerinden satışa çıkarttı. İnşaat firması ise, “Adada sorun çözülsün, kimse mağdur olmasın” diyerek, teminat da yatırarak ihaleye girdi. Ancak, ihale bir anda iptal edildi. Gerekçe olarak da Kadıköy Belediyesi’nin “Yerel seçimler sonrasında yeni oluşan encümen tarafından satışın gerçekleşmesinin” olduğu öne sürüldü. Tapulara, 2014 yılının Şubat ve Nisan aylarında 46 kere şerh koyulması ise dikkat çekti.
YENİ BELEDİYE YÖNETİMİNİN METREKARE FİYATI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU!..
30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Kadıköy Yeni Belediye Başkanı ve yönetiminin belirlenmesinin ardından inşaat firması, defalarca çözüm için başvurularını gerçekleştirdi. Görüşmeler sonucunda Kadıköy Belediyesi’nin kat karşılığı sözleşme imzalamayacağını beyan ettiği, beraberinde yeni belediye yönetiminin arsa metrekare ihale satış fiyatını 9.500 TL olarak bildirdiği ortaya çıktı. Bölge metrekare değerlerinin oldukça üzerinde olan rakam, beraberinde belirsizliği ve tartışmaları da getirdi.
KADIKÖY BELEDİYESİ ZARARA MI UĞRATILIYOR?
Yüzde 100 imza oranına ulaşmasına rağmen Kadıköy Belediyesi’nin 350 metrekare ve 200 metrekarelik iki küçük arsası nedeniyle 400 hak sahibinin 2 yıldır gereksiz olarak beklediği Fikirtepe’de inşaat firması, Kadıköy Belediyesi’ne ihale ile metrekare üzerinden yapılacak satışın çok üzerinde kâr sağlayacak “Kat karşılığı arsayı alabiliriz” teklifi reddedildi. Ancak kat karşılığı yapılacak inşaatların, Kadıköy Belediyesi’ne çok ciddi gelir sağlayabileceği ve kamu yararı sağlanabileceği iddia edildi. Metrekare üzerinden satış yapılması halinde tahmini olarak 500 bin TL civarı bir gelir elde edilebilecek iken, inşaat firmasının kat karşılığı arsaları alması halinde onlarca dairenin Kadıköy Belediyesi’ne milyon TL’lerce gelir getirebileceği konuşuluyor. Mevcut gelişmeler, Kadıköy Belediyesi’nin iki küçük arsasının satılmasıyla kasasına oldukça az gelir girebileceğini ortaya koyuyor.
HEM SÜREÇ İLERLEMİYOR, HEM DE ÇELİŞKİLER VAR!..
Arsa metrekare fiyatlarının bölge değerlerine oranla Kadıköy Belediyesi tarafından ciddi oranda yukarı çekilmesinin, bölgede diğer çalışmalara yönelik emsal oluşturabileceği de konuşuluyor. Yeni belediye yönetimine rağmen 7 aydır ilerleme sağlanamaması dikkat çekiyor. Fikirtepe’de dalga dalga yayılacak rakamsal artışların 61 ada genelinde kargaşaya neden olarak, bölgede sürecin yeniden çıkmaza girebileceği düşünülüyor.
“HER ŞEYDEN PARA KAZANMAK ZORUNDA MIYIZ?”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Haydarpaşa Garı’nın özelleştirilmesine yönelik çalışmaları yorumlarken; “Her şeyden para kazanmak zorunda mıyız? Milli Park yapalım, vatandaşlarımız faydalansın” sözleri Kadıköy genelinde takdir ile karşılanmıştı. Ancak Fikirtepe’de Kadıköy Belediyesi’ne ait iki küçük arsa üzerindeki belirsiz ve fiyatların da yukarı çekilerek yeniden ihale dönemine girilmesi ve sürecin uzaması, yüzlerce Fikirtepeli’yi ciddi anlamda sıkıntıya sürükledi. Fikirtepeliler şimdi, “Her şeyden para kazanmak zorunda mıyız” diyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun sorunu bir an önce değerlendirip, çözüme kavuşturmasını bekliyor. Fikirtepe’de mevcut soruna benzer birçok örnek de bulunuyor.
Kadıköy Life, konu ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam edecek…