Koronavirüs önlemleri kapsamında okulların kapatılmasıyla evde eğitim sistemine geçen MEB, yeni eğitim modelinin nasıl uygulanacağı konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yeni modelin ilk kez denenecek olması nedeniyle çeşitli zorluklar yaşanacağını söyleyen Eğitimci-Yazar Ömer Şahan; “Yeni bir modele geçmek hepimiz için olduğu gibi çocuklarımız içinde çok zor. Bu dönemde bocalamalar olacaktır. Ailelerin en çok dikkat edeceği şey, akademik beklentiyi düşürmek, çocuklara daha çok destek olarak eleştirel olmaktan kaçınmak” şeklinde konuştu.


TELEVİZYONDAN YAPILACAK EĞİTİMLERDE DİKKAT
Ömer Şahan, sözlerini şöyle devam etti: “TV üzerinden yapılacak öğrenmelerde öğrencilerin dersleri bir film ya da çizgi film izler gibi değil; ders kitabı ya da yardımcı kitaplar gibi öğrenmeyi destekleyici materyallerden yararlanarak izlemeleri gerekiyor. Dersleri izlerken öğretmene soru sorma ya da yanındaki arkadaşıyla etkileşime girme gibi durumu olmayacağından, ders izleme öncesinde de elindeki kaynakları önceden çalışması ve notlar çıkartması, bir başka ifadeyle ders öncesi kendi planını hazırlayarak, özellikle anlamadığı yerleri belirleyerek derse öyle katılması öğrencilerimiz için daha etkili olacaktır.”
EBA UZMANLARINI DİNLEYİN
Bu zorlu süreçte kalabalık gruplar haline gelinmesinin sağlık açısından risk oluşturduğunu belirten Şahan; “Bu izlemeler için EBA uzmanları mutlaka bir yönerge hazırlayacaktır. Bu yönergeleri derse katılmadan önce mutlaka gözden geçirmeleri gerekir. Unutulmamalıdır ki EBA içerikleri geniş bir uzman ekip tarafından hazırlanmakta, bu nedenle onların uzmanlıkları ve deneyimleri dikkate alınmalı” dedi.
ÇOCUĞA BASKI YOK
Ömer Şahan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Verilen bu aranın zorunlu bir ara olduğu unutulmamalı. Bu süreci aileler fırsata çevirebilir. Öncelikli olarak girebilen ve olanağı olan aileler, bizzat ya da destek alarak bu platforma girip, çocuklarının nasıl bir süreç yaşayacağına ilişkin bilgi edinebilirler. Ancak kendi deneyimlerini çocuklarına empoze etmemeleri gerekir. Kendileri sorun yaşarlarsa, MEB’in hazırladığı yönlendirmelere göre bu sorunları giderebiliyorlar mı kontrol edebilirler. Bu süreç hakkında MEB’e de danışabilirler. Daha sonrası için çocuklarıyla konuşup, onların erişimi konusunda yardımcı olabilirler.”
AİLELERE ÖNERİLER: ÖĞRENCİ TEK BAŞINA BIRAKILMAMALI
Uzaktan eğitim birçok öğrencinin aşina olmadığı bir durum. Bu yeni öğrenme deneyimine motive olmalarında aileler de etkili olacak. Kuzey Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmalık Birimi’nden Uzman Sosyolog Nagehan Gökdemir ve Uzman Psikolog Yusuf Can Dağ, ailelerin yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:
- Ailede interneti kullanan ve çocukla eğitim faaliyetini sürdürebilecek bir aile üyesi olmalı. Bu kişi önce programı incelemeli ve her gün aynı zamanda ve 45 dakikalık periyotlarla ders yapılmalı.
- Çocuk yalnız başına ve kendi kendine bırakılmamalı. Çünkü çocukların bu gibi bir alışkanlığı yok. Önceleri birlikte yapılmalı, giderek dışardan belli aralıklarla kontrol edilerek ders çalışması sağlanmalı.