Kadıköy’ün en önemli tarihi eserleri arasında bulunan ve halk arasında Bostancı Köprüsü olarak bilinen “Bostancıbaşı Köprüsü” restore ediliyor.
Kadıköy Belediyesi tarafından restorasyonu yapılacak olan köprünün, gerek 500 yılı aşan tarihi, gerekse özelliği nedeniyle pek çok öneme sahip olduğu bildiriliyor.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu gözetiminde yapılacak olan restorasyon çalışmasının ardından, köprünün ışıklandırılarak “Çağdaş Kadıköy Vizyonu” içinde yer alacağı söyleniyor.
Bostancı Köprüsü hakkında…
Bostancı Deresi üzerinde 1523-1524 tarihinde yapılmıştır. Osmanlı döneminde şehrin en uç ve çıkış noktasında bulunan bu köprünün bulunduğu yerdeki Bostancı Derbendi, aynı zamanda şehre giriş ve çıkışları kontrol ederdi. Bu derbentten ötürü de köprüye “Cisr-i Derbend” ismi verilmişti.
Köprü, 1709’da bir su taşkını ve fırtınadan ötürü yıkılmış, ardından Bostancı Ali Ağa tarafından yeniden yaptırılmıştır. Kaynaklardan öğrenildiğine göre, ilk köprünün ortasında bir kitabe köşkü bulunuyordu. Ancak bu köşkün nasıl olduğu konusunda bir bilgi bulunmamaktadır. Köprünün kitabesi de kaybolmuştur.
Köprü kesme taştan yapılmış, orta bölümü diğerlerinden daha yüksek tutulmuştur. Köprünün uzunluğu 37,50 metre, genişliği 6,00 metre olup, korkuluklarının yüksekliği 0,50 metredir. Ortadaki göz 6,40 metre genişliğinde ve sivri kemerlidir. Bunun iki yanında da 4,00 metre genişliğinde, birer küçük sivri kemerli göz daha bulunmaktadır. Ortadaki gözün her iki yanında, büyük ölçüde selyaranlar bulunmaktadır. Ayrıca eski köşkün olduğu yere 1,30 x 0,35 metre ölçüsünde bir niş yerleştirilmiştir. Bu nişin olduğu yerde eski köşkün bulunduğu sanılmaktadır. Köprünün her iki başında, ikişerden kavuk şeklinde başlıkları olan dört baba taşı bulunmaktadır. Ancak bunlardan yalnızca ikisi günümüze gelebilmiştir.
Köprü, 1987 yılında onarılmış, bu arada çevredeki dükkanlara yer kazandırmak amacıyla köprünün her iki yan gözü doldurulmuş ve zemin yükseltilmiştir. Böylece köprü, orijinal durumundan büyük ölçüde uzaklaşmıştır.
Bostancı Köprüsü’nün görünümüne olumsuz katkı veren iki bina, geçtiğimiz yıl altgeçit yapımı nedeniyle kamulaştırılarak yıkılmıştı…