Üsküdar’daki Tarihi Nalçacı İbrahim Camisi Dergahı ve Haziresi, İstanbul İl Özel İdaresi ve Üsküdar Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla restore edilerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açıldı.
Açılışa; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve çok sayıda vatandaş katıldı.
1600’lü yılların başında inşa edildiği tahmin edilen ve 1874 yılında tamir edilip bir türbenin de dahil edildiği yapı, zaman içinde yıkıldı. Uzun yıllar ibadete kapalı olan Zeynep Kamil Mahallesi Nalçacı Hasan Sokak’taki cami, geçen ay restore edilerek ibadete açıldı.
Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nden avize takıldı…
Dergâha özel ebatlı mermer, meşeden oymalı mihrap ve vaaz kürsüsü yapıldıktan sonra, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nden getirilen avize de takıldı. 1946 yılında haraplıktan dolayı yıkılan Nalçacı Halil Camisi de, kagir minare ile yeniden yapıldı.
Nalçacı İbrahim Camisi Dergahı ve Haziresi…
Şeyh Halil Efendi’nin 17. yüzyılın ilk çeyreğinde klasik üslupta inşa ettirdiği dergâh, aynı zamanda tevhidhane olarak kullanılmaktadır. Mescide, Maraş Valisi Abdullah Paşa (ö. 1756) tarafından minber konulmasıyla yapı “cami-dergah” niteliği kazanmış.
Zamanla harap olan dergâh, 1874 senesinde Namık Paşazade Hüseyin Cemil Paşa tarafından tamir ettirilmiş ve bu esnada Nalçacı Şeyh Halil Efendi’nin kabri üzerine bir türbe inşa edilmiş.
Eski fotoğraflarda, harap mabedin kesme taş minare kaidesi görülmektedir. Nalçacı Dergahı’nın 1874 senesinde son şeklini alan binalarıyla, çağdaş olan “cami-dergah” niteliğindeki yapılarla benzer özellikler taşıdığı aktarılmakta ve geç dönem tarikat yapılarında görüldüğü üzere, harem ve selamlık birimlerinin 19. yüzyıl İstanbul konutlarının özelliklerini yansıttığı görülüyor. Metruk hazire dışında, dergâhtan günümüze bir şey ulaşamamış.
(Haber: Selma Genç)