Ünlü grafik sanatçısı ve illüstratör Aydın Erkmen, 15 Ekim Cumartesi günü Tatbiki Sanat Galerisi’nde “Cephelerden Kurtuluşa” adını verdiği sergisini açıyor.
Bu sergide izleyici, yakın tarihimizle ilgili bir dönemi belgesel sayılabilecek illüstrasyonlarla ve metinleriyle birlikte izleyerek sergiden hem görsel, hem de metinsel algılamalarla donanmış olarak ayrılacak.
Özellikle öğrenim çağındaki okul çocukları için bulunmaz bir fırsat olarak görülen serginin, aynı zamanda tarihimizi bilmeyen yetişkinlerimiz için de büyük bir şans olduğu vurgulanıyor.
Sanat sergileri, topluma ‘sanat’ın tüm evrelerini daha iyi tanıtabiliyor…
“Tarih ve tarihimiz, günümüzde sadece tarih kitaplarında ve değişik medya mecralarında verilmekte. Kitap okunmayan, televizyonlarda genellikle dizilerin ve magazin programlarının izlendiği bir ülkede, tarih bilinci ve bilgisi yeterince algılanamamakta ve insanlarımız tarihini bilmiyen bir toplum olarak zaman kaybetmektedir. Tatbiki Sanat Galerisi’ndeki bu sergi ise, 1968’de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümü’nü birincilikle bitiren illüstratör Aydın Erkmen tarafından bambaşka bir işlevi yerine getirmek için hazırlandı; ‘bilgilendirme’… Herhangi bir konuda hazırlanan bu tip sergilerde hem konuyu izliyor, hem konu ile ilgili metinleri okuyor ve sergiden unutamayacağınız bir izlenimle ayrılıyorsunuz.”
Sergi, 15 Ekim-30 Kasım 2011 tarihleri arasında, Altıyol Bahariye Cad. No:3 Kat:2 Kadıköy’de bulunan Tatbiki Sanat Galerisi’nde sanatseverlere açık olacak…
Büyük boyutlarda “püskürtme” tekniğiyle çalışılan eserler, Birinci Dünya Savaşı ile dokuz cephede savaşan Osmanlı İmparatorluğu’nun Çanakkale cephesi dışında bütün cepheleri kaybetmesi ile Sevr Anlaşması’nın imzalanmasını ve bütün toprakları kaybetmesini, sonrasında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Anadolu’nun ortasında kalan küçük bir toprak parçasından tüm dünyaya karşı Kurtuluş Savaşı’nı başlatarak milli hudutlarla çevrili Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu anlatıyor…
1943’de Aydın’da doğdu. 1968’de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Sanatlar Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. 1969-1972 yılları arasında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde serbest grafik ve illüstrasyon asistanı olarak görev aldı. 1991-2002 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde eğitmen olarak görev yaptı. 1969-2000 yılları arasında Maya Reklam, Grafik Maya, Era Tanıtım, Kanguru gibi Türkiye’nin belli başlı reklam ajanslarında sanat direktörü olarak çalıştı. Tasarımını yaptığı ve resimlediği birçok kitap, Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı. Milliyet Yayınları, Ada Yayınları, Turing ve Otomotiv Kurumu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yayınları dâhil olmak üzere sayısız kitap resimledi, yüzlerce kitap kapağı yaptı.
ÖDÜLLER:
• Grafikerler Meslek Kuruluşu Grafik Tasarım Birincilik Ödülleri, 1965 – 1990 arası
• Genel Kurmay Başkanlığı Büyük Ödülü, 26 Ağustos 2002 (Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi çalışmaları için)
• Osmanlı Devleti 700’ncü Kuruluş Yıldönümü Amblem Yarışması Birincisi, 2000
SERGİLER:
• “Cephelerden Kurtuluşa” İllüstrasyon Sergisi, Akşehir, 2003
• “Cephelerden Kurtuluşa” İllüstrasyon Sergisi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 2006
• Ömer Hayyam Şiir Resimleme Sergisi, Avusturya Kültür Ofisi, 2007, Yeniköy, İstanbul
ÇALIŞMALAR:
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi… Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu’nun altındaki 3000 metrekarelik sütunlu alanda bulunan ve 2002’de ziyarete açılan müzede, dünyada benzeri bulunmayan üç panorama Aydın Erkmen tarafından gerçekleştirilmiştir.
ATATÜRK VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİNDEKİ PANAROMALARIN ÖYKÜSÜ…
Müzede dünyada benzeri bulunmayan üç panorama sergilenmektedir: 6 m. x 40 m. büyüklüğündeki Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoraması, 7 m. x 30 m. büyüklüğündeki Sakarya Meydan Savaşı panoraması ve 7 m. x 30 m. büyüklüğündeki Büyük Taarruz panoraması… Bu panoramalar ve müzedeki dev tabloların siyah beyaz eskizleri Aydın Erkmen tarafından yapılmış, renklendirilmesi, yağlı boya tablo olarak sanatçının yönlendirdiği Rus ressamları tarafından gerçekleştirilmiştir.
Panoramaların oluşturulabilmesi için Turgut Özakman’ın yazdığı senaryodan hareketle Kurtuluş Savaşı muharebelerinin geçtiği alanlarda figüranlar kullanılarak 14000 kare fotoğraf çekilmiş ve bu fotoğraflardan yararlanılarak eskizler hazırlanmıştır. Rusya ve Hollanda’daki büyük resim stüdyolarında dev panoramalar bir bütün olarak hazırlandı ve bunları sarmak için bir makina imal edildi; böylece panoramalar silindir haline getirilerek uçakla Ankara ‘ya taşınmış, ardından tırlarla havaalanından Anıtkabir’e getirilmiştir. Silindirler özel makineyle açılarak tabana bağlanmış, eserlerin zedelenen kısımları sanatçılar tarafından 20 gün üzerinde çalışarak yenilenmiştir.
ÇANAKKALE SAVAŞI ECEABAT SAHİLLERİNDEKİ ÇALIŞMALAR…
Çanakkale, Eceabat iskele meydanında 2008 tarihinde, sponsorluğu Opet tarafından yapılan 45 m. x 2.5 m. büyüklüğündeki (dijital diaroma) Çanakkale Savaşı’nı resimledi. Diaroma, önündeki enstallasyon ve tüm Çanakkale Savaşını idare eden komutanların büstleri ve ünlü Heykeltraş Tankut Öktem’in Atatürk Heykeli ile Eceabat sahilinde yer almaktadır.
HARBİYE ASKERİ MÜZESİ ÇALIŞMALARI…
• Fatihin İstanbul’u Fethi Salonu
• Türk Ordusunun Kuruluş Salonlarındaki tüm resimlemelerin siyah beyaz eskizleri Tasarımları ve uygulanması
GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ÇALIŞMALAR…
• Türk – Hun Savaşı
• Mete Han
• Avrupa Hunları ve Atilla, dijital tablo
İLLÜSTRASYONLARIN YER ALDIĞI BELGESEL FİLMLER…
Yönetmenliği Tolga Örnek tarafından belgesel filmler :
• Hittitler
• Nemrut
POSTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN BASILAN PULLARI…
• İstanbul’un Fethinin 550’nci Yıldönümü pulları (4 adet)
• Cumhuriyetimizin 80’nci Yılı Anı Pulu
Daha geniş bilgi için: http://aydinerkmen.blogspot.com