28 yıllık Atatürk araştırmacısı İlknur Güntürkün Kalıpçı, aralarında akrabalarının da bulunduğu bir gruba özel konfans verdi. Bülent Karamanoğlu’nun sahibi olduğu Ataşehir Global Residence’da gerçekleşen tiyatral sunum niteliğindeki etkileyici konferansta, Ulu Önder Atatürk’ün bilinmeyen pek çok özelliği ortaya çıktı.
21. yüzyıla geçebilen tek lider Atatürk…
Araştırmacı yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, verdiği mini konferansta Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya döneminin liderleri içerisinde 21. yüzyıla geçebilen tek lider olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı ve şunları ekledi:
“Üstelik diğer liderler, kendi halkları tarafından yok edilmenin acısını yaşamışken; o hala halkının ve dünyanın nabzında en büyük canlılığıyla, sevgisiyle, saygısıyla, hala yaşayabilen dünyadaki tek lider olabilme özelliği taşımaktadır.
Atatürk’ü biz hep tarihe mâl olmuş yönleriyle tanıdık: Asker Atatürk, ya da devlet adamı Atatürk olarak… Bu verdiğim örnek dünyada tek olan örnektir. Zaten bir başkasına da rastlamamız mümkün değil. En büyük düşmanı, hani şu ordularını denize döktüğü düşmanı, Yunan Başkomutanı Trikopis… Hiçbir zorlama olmadan, hiçbir baskı olmadan, her Cumhuriyet bayramı Atina’daki Türk Büyükelçiliği’ne gidiyor, Atatürk’ün resminin önüne geçiyor ve saygı duruşunda bulunuyor. Böyle bir saygıyı en büyük düşmanında uyandırabilen bir Mustafa Kemal…”
General McArthur: “Mustafa Kemal’i görmek için neler vermezdim…”
Ulu Önder’in anektodları ve yaşamından kesitleri aktarmayı sürdüren İlknur Güntürkün Kalıpçı, sözlerine şöyle devam etti:
“Yıl 1938… General McArthur’un en zor, en problemli, en buhranlı dönemi… Birden çok sıkılır ve yanında duran 120’den fazla kişiye döner ve aynen şöyle der: ‘Şu anda hiçbirinizi değil, büyük istidadı ile Mustafa Kemal’i görmek için neler vermezdim…’
Ya da, yıl 1938… Bir İranlı şair, bir Tahran gazetesine ölümü üzerine bir şiir yazar. İşte o şiirin iki mısrasını sizlerle paylaşmak istiyorum. Diyor ki; ‘Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse, başına Mustafa Kemal gibi lider getirir.’
Yıl 1976… UNESCO üyelerine bir öneriyle gelir. Öneri paketindeki bir cümleyi sizlere okumak istiyorum. Diyor ki; ‘Bugün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal’dir.’
Araştırmacı-yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı…
1953 yılında İstanbul’da doğan Kalıpçı, Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Tarihi bölümünü bitirerek, aynı bölümde asistan olarak göreve başladı. Daha sonra, eşinin tayini nedeniyle meslek hayatına Lise Felsefe Grubu öğretmeni olarak devam etti.
1985 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği “Atatürkçülük” eğitimini başarıyla tamamlayan Kalıpçı, o günden bugüne yaptığı çalışmaları, uyguladığı değişik bir metotla konferanslar halinde sunmaktadır. 1997 yılında başarılı çalışmalarından dolayı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi haberleşme üyeliğine seçilmiştir.
İlk araştırması “Atatürk Din ve Laiklik”tir. Daha sonra, yirmi öğrenciyle birlikte sundukları “Atatürk ve Türk Kadını” konulu araştırmasını yapan Kalıpçı, en son olarak da Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini içeren “İçimizden Biri Atatürk” adlı tek kişilik tiyatral sunumu ile birlikte “Kurtuluş ve Uygarlık Savaşında Türk Hekimleri”, “Özlemden Eyleme Doğru Atatürk”, “Atatürk ve Türk Eczacıları” konulu tiyatro oyunlarını, yurtiçi ve yurtdışı her platformda sunmaktadır.
“Her Yönüyle İnsan Atatürk”, “Esprileriyle İçimizden Biri Atatürk”, “Anmaktan Anlamaya Doğru Atatürk”, “Atatürk ile bir Gezinti”, “Özlemden Eyleme Doğru Atatürk” ve son kitabı “Doğa ve Çevre Anlayışı ile Atatürk” adlı eserleri bulunmaktadır.
25 yıl içerisinde 3000’den fazla konferans ve tiyatral sunum gerçekleştirdi…
Konferanslarında arşiv araştırmacısı olarak hiç ortaya çıkmamış belge ve bilgileri izleyicilerle paylaşan İlknur Güntürkün Kalıpçı, yılın kadını ödülü dahil pek çok ödül sahibi… Türkiye’de her ilde, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve askeri platformlardan davetler alarak 25 yıl içerisinde 3000’den fazla konferans ve tiyatral sunum gerçekleştirdi…