İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro İnşaatı, tüm hızıyla devam ediyor. Metro inşaatı çalışmaları kapsamında Çarşı ve Ümraniye duraklarının yerin altından birbirine birleşmesi, düzenlenen tünel birleştirme programı ile gerçekleştirildi.
Metro Ümraniye Çarşı durağında gerçekleştirilen programa; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Ak parti Ümraniye İlçe Başkanı Öztürk Oran, yüklenici firma yetkilileri ve çalışanlar katıldı.
“TARİHİ BİR ANA HEP BİRLİKTE ŞAHİTLİK EDİYORUZ”…
Programda bir basın açıklaması yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şunları söyledi:
“Geçmişte hayal dahi edemeyeceğimiz önemli bir projenin, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro kazı inşaatında birlikteyiz. Şu anda bulunduğumuz yer Ümraniye Çarşı istasyonu, burada hep birlikte tarihe iz düşüyoruz ve tanıklık ediyoruz. Biliyorsunuz, İstanbul’da 1873 yılında ilk tünel Türkiye için yapılmıştı. O günden bugüne maalesef ihmal ettiğimiz bir ciddi ulaşım aksını devreye sokmaya çalışıyoruz.
ŞEHRİN ALTINI DEMİR AĞLARLA ÖRÜYORUZ…
Göreve geldiğimiz zaman 45 km olan metro ağını 125 km’ye kadar çıkardık. Şehrin altını adeta demir ağlarla örüyoruz. Modern kentlerdeki ulaşım için en önemli çözümün metro olduğunu biliyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak yatırımlarımızın büyük bir bölümünü ulaşıma ayırdık. Bu hatta 4,5 km daha ekleyerek 24,5 km olarak tamamlayacağız ve böylece yerin altından İstanbul’un her yerine ulaşım sağlanacak.
2016 yılında İstanbul’da 7 milyon insanı metroyla taşıyacağız. Biz, bu kente hizmet yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünya kentleri rekabet içinde… İstanbul’un en etkileyici kent olması için gece-gündüz demeden çalışıyoruz.”
TÜNEL GİRİŞİNE TÜRK BAYRAĞI ASILDI…
Konuşmalardan sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, telsiz ile operatöre komut vererek tüneli açma çağrısında bulundu. Köstebek olarak da adlandırılan, bir yandan kazı çalışması yapıp, çıkardığı toprağı yürüyen mekanizma sayesinde çıkaran, diğer yandan da tavana beton döşeyebilen Tunnel Boring Machine (Tünel Açma Makinası) aracı, kazının son kısmını yaparak Ümraniye Çarşı ve santral duraklarını yerin altından birbirine birleştirdi. Büyük bir alanı yıkarak tüneli açan operatörler, tünel girişine Türk bayrağı astı.