Ermeni Apostolik Kilisesi’nin beş önemli yortusundan (kutsal gün) biri olan “Surp Asdvadzadzin” (Meryem Ana’nın Göğe Alınış Bayramı), Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nde 17 Ağustos Pazar günü kutlandı.
Üzüm Kutsama Bayramı için düzenlenen ayini, Adalar Ermeni Cemaati ve Kilisesi Baş Rahibi Tatul Anuşyan yönetti. Çok sayıda kişinin katıldığı Üzüm Kutsama Bayramı’na, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç veBelediye Meclis Üyesi Avedis Kevork Hilkat da katıldı.
EN KIYMETLİ MEYVE ÜZÜM…
Kuzey yarımkürede bolluk ve bereketlik günleri olan Ağustos ayının ortalarında, Ermeni takviminde eski adıyla Navasart ayında kutlanan bu bayramda Ermeniler için meyvelerin en lezzetlisi, en değerlisi, en kıymetlisi olan Üzüm’ün kutsanması, insanların ilk mahsullerinin en kıymetlisini Tanrı’ya sunup şükranlarını bildirmelerini simgeliyor. Ermeni yaşamında kutsanan üzüm suyu (şarap), aynı zamanda İsa Mesih ile içleşmeyi ifade ediyor.
MERYEM ANA’NIN GÖĞE YÜKSELİŞİ KUTLANIYOR…
Ermeni inancına göre, Meryem Ana’nın göğe yükselişi Surp Asdvadzadzin Yortusu kutlanıyor. Hisus’un öğrencileri, Kutsal Meryem Ana’nın ölümden kısa bir süre sonra Meryem Ana’nın mezarı ziyaretinde naaşının mezarda olmadığı ve göklere yükseldiğine şahit oluyorlar. İnanca göre Ermeniler, Surp Badarak’tan (Ayin) hemen sonra üzümleri kutsarken, bunu Meryem Ana’nın rahminin ilk meyvesinin insanlık için kurban edişiyle eş tutuyor ve bollaşıp bereketlenene kadar üzüm yemiyorlar.


Ermeniler için meyvelerin en lezzetlisi, en değerlisi, en kıymetlisi olan Üzüm’ün kutsanması, insanların ilk mahsullerinin en kıymetlisini Tanrı’ya sunup şükranlarını bildirmelerini simgeliyor…