Türkiye’de bir ilk olan, yaşlılıkta zihinsel düzeyin korunmasını amaçlayan “Aktif ve Akıllı Yaşalma Merkezi”, Maltepe Üniversitesi’nde kuruluyor.
Aklı başında yaşlanmak; -üretken, sağlıklı, kendini yönetebilen, sorun çözebilen, sosyal yaşamını sürdürebilen, bağımsız ve kendi kendine yetebilen ve saygın bireyler olarak– uzayan yaşam süresini anlamlı ve mutlu sürdürebilmek demek. Türkiye nüfusunun yüzde 8’inin 65 yaş üzerinde olduğunu, 2023 yılında bu oranın yüzde 10’a, 2050 yılında ise yüzde 18’e yükseleceğini biliyor muydunuz? Genç nüfusa sahip ülke durumundan süratle uzaklaşırken, Maltepe Üniversitesi’nde kurulan bu merkezin önemi ortaya çıkıyor.
BU SERGİ UMUT DOLU…
“Aklınla Çok Yaşa” fotoğraf sergisi, 17 Haziran Çarşamba günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde zengin bir kokteyl, canlı müzik ve tango gösterisiyle açıldı. Sergide fotografları bulunan Bener Aktaş (1938) ve Ender Enön (1943), gitar ve akordiyon ile açılışa renk kattılar. Filiz Tülü’nün fotograflarından oluşan sergi umut dolu. Her portrede gençleri özendirecek kadar hayata bağlılık, umut, canlılık, hareket, neşe var.
EN GENCİ 1946 DOĞUMLU…
Altı yıldır durmadan fotograf çektiğini söyleyen Filiz Tülü, portre ve proje fotografçısı olarak adını duyurmaya devam ediyor. Serginin kitabı da büyük ilgi görüyor. Fotoğrafı çekilen “yaşsızların” en genci 1946 doğumlu, en olgunu ise 1914 yılında doğan değerli sümerolog Muazzez İlmiye Çığ…
KİMLERİN FOTOĞRAFI YOK Kİ…
Harika portreleriyle Bursalı iki ev hanımı, karikatürist Ahmet Raşit Yakalı, besteci Dr. Alaeddin Yavaşça, fotoğrafçı Ara Güler, mimar ve yazar Aydın Boysan, siyasetçi Cahit Kayra, ülkemizde sosyal psikolojinin kurucularından Prof. Dr. Çiğdem Kâğıtçıbaşı, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Çiğdem Selışık, yazar, çevirmen E. Sevin Okyay, moda tasarımcısı Faize Kuher, elektrik mühendisi Ferruh İskenderoğlu, piyanist ve müzik bilimci Filiz Ali, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı kurucusu Av. Güney Haştemoğlu, orkestra şefi Gürer Aykal, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Haldun Dormen, milli sporcu (atletizm, koşu, boks) Ali Naci Erenler, filozof Prof. Dr. Ionna Kuçuradi, gazeteci, yazar Mete Akyol, heykeltraş, ressam Mümtaz Işıngör, siyaset bilimci Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, caz müzisyeni Okay Temiz, Atatürk Vakfı kurucusu, Yoksullara Yardım Derneği Başkanı ve sigorta acentası sahibi Pakize Cücen, her yıl açtığı el sanatları sergileriyle ÇYDD’nin kardelenlerinin eğitimine katkıda bulunan Remzet Nil, maratoncu Safder Kartoğlu, balet ve koreograf Sait Sökmen, balerin ve dans tarihçisi Prof. Dr. Şebnem Selışık Aksan, el fizyorerapisti Tülay Özel, ÇYDD kurucularından Türkân Erkin, latin dans duayeni Ümit İris, tiyatro ve sinema oyuncusu Zeliha Berksoy ve moda tasarımcısı Zuhal Yorgancıoğlu…